VU medisch centrum

Dagbehandeling hematologie en oncologie

Samenwerking inspireert medewerkers

15 juli 2010

De dagbehandelingsunit (DBU) hematologie is van het ziekenhuis naar de polikliniek verhuisd en maakt nu onderdeel uit van de dagbehandelingsunit oncologie, hematologie en longoncologie. De bundeling van krachten van medische oncologie en hematologie binnen de poliklinische zorg is daarmee een feit.

Hoofd zorgeenheid hematologie Ineke van der Jagt is blij met de verhuizing. "De hematologische zorg heeft een enorme vlucht genomen door de diverse vormen van transplantaties. Patiënten hebben steeds meer kansen, maar daarmee ook meer nazorg nodig. Hiervoor is naast uitbreiding van de klinische capaciteit ook uitbreiding nodig van de intensieve poliklinische nazorg. Ook binnen de oncologie zijn er veel ontwikkelingen die maken dat de zwaarte van de poliklinische zorg toeneemt. Daarom is er voor gekozen om ook de aansturing van beide poliklinieken te integreren.

Brightsite
Yvette Schotsman, hoofd zorgeenheid kliniek en polikliniek medische oncologie, en Van der Jagt gaan samen het verpleegkundig werkplekmanagement vormgeven van deze polikliniek oncologie, hematologie en longoncologie. Deze samenwerking is belangrijk in de opmaat naar de nieuwe dakopbouw, waar een brightsite dagbehandelingsunit wordt gebouwd. Nu alle oncologische dagbehandelingen op één locatie plaatsvinden, wordt de nauwere samenwerking tussen beide afdelingen als inspirerend ervaren.

Corry Mietus, teamleider van de dagbehandelingsunit, hierover: "Die samenwerking is nog nooit zo goed geweest en biedt voordelen voor onze patiënten. We zijn nu nog flexibeler, waardoor we beter kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden. De verpleegkundigen van beide dagbehandelingen hebben uitgekeken naar dit moment. We hebben een teammiddag gehad en zijn met z'n allen enthousiast om er iets moois van te maken." "En", vult Van der Jagt aan, "we zullen de werkprocessen verder optimaliseren, want nu we samenwerken moet daarin nog meer winst te behalen zijn."

Edith Krab
bron: Tracer