Belgische Federale Overheid


Minister Vanackere spreekt het Mensenrechtenforum van de EU toe

Datum: 12 juli 2010

De promotie en bescherming van mensenrechten is een van de fundamentele bouwstenen in het externe beleid van de EU. Cruciaal daarin is de dialoog die de EU op gezette tijdstippen onderhoudt met non-gouvernementele organisaties overal in de wereld. Getuige van de waarde die de EU hecht aan die Dialoog waren ook de deelnemers van het jaarlijkse EU NGO Forum inzake mensenrechten dat op 12 en 13 juli neerstreek in hartje Brussel.

Het Mensenrechtenforum van de EU is een jaarlijkse bijeenkomst die 150 deelnemers bij elkaar brengt, hoofdzakelijk vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties uit de hele wereld alsook afgevaardigden van de Europese en internationale instellingen en niet te vergeten van de 27 Lidstaten. Het Forum biedt de civiele samenleving een platform om haar visie uiteen te zetten op het EU mensenrechten beleid en om concrete aanbevelingen te formuleren voor de toekomst.

De EU ondergaat grote institutionele hervormingen na de goedkeuring van het Lissabon Verdrag. Redenen te over voor het Forum om dit jaar te werken rond « Het mensenrechten instrumentarium van de EU en het Verdrag van Lissabon: stand van zaken en vooruitzichten". Het net in werking getreden Verdrag van Lissabon versterkt immers het engagement van de EU op het gebied van de mensenrechten en bevestigt dat de bevordering en de bescherming van deze rechten een sleuteldoelstelling is in het extern optreden van de EU.

Deelnemers aan het Forum werden verwelkomd door de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Extern Beleid, Barones Ashton, alsook door Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere. In vier specifieke Workshops buigen deelnemers zich over het EU-instrumentarium voor de mensenrechten in de strijd tegen de doodstraf, de taak die voor de EU is weggelegd bij de bevordering en de bescherming van economische, sociale en culturele rechten, de betrekkingen van de EU met regionale mensenrechtenmechanismen zoals de Raad van Europa, de OESO, de Afrikaanse Unie, de ASEAN of de Organisatie voor Amerikaanse Staten en tot slot over de coherentie tussen het intern en het extern EU-beleid op het gebied van mensenrechten binnen het raamwerk van het Verdrag van Lissabon.

Stof genoeg dus voor een rijk debat over de lessen van gisteren en de uitdagingen van morgen inzake de bescherming van mensenrechten door de EU.