Artsen zonder Grenzen

Nigeria: 40 kinderen behandeld tegen loodvergiftiging

15-07-2010

In Nigeria hebben Artsen zonder Grenzen en de overheid de behandeling van de eerste 40 kinderen met loodvergiftiging afgerond. 100 kinderen en 28 moeders die borstvoeding geven, worden nog verpleegd.

Vervuiling

Uit onderzoeken blijkt nu dat de hele bevolking van 7 vervuilde dorpen getroffen zou kunnen zijn door de vervuiling. Daarbij gaat het om 10.000 mensen, van wie 2.000 kinderen jonger dan vijf jaar, die acuut risico lopen te sterven of ernstig ziek te worden.

Lood

De loodvergiftiging kwam eerder dit jaar aan het licht in dorpen in de deelstaat Zamfara, in het noordwesten van Nigeria. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar lopen gevaar. De loodvergiftiging is een gevolg van de kleinschalige winning van goud uit erts dat ook lood bevat. Het erts moet daarvoor onder meer worden vermalen en gedroogd. Door het vermalen komt stof in de lucht dat veel lood bevat. Het drogen doet de bevolking vaak op de vloer van haar hutten wat het risico op loodvergiftiging voor de kinderen aanzienlijk vergroot.

Gezondheidsproblemen

Blootstelling aan een hoge dosis lood binnen korte tijd is dodelijk voor jonge kinderen. Het kan ook fataal zijn voor oudere kinderen en volwassenen en leiden tot hersenbeschadiging, onvruchtbaarheid, nierfalen, miskramen en andere grote gezondheidsproblemen.

Behandeling

Begin juni startte Artsen zonder Grenzen in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten de behandeling van jonge kinderen. Twee speciale behandelcentra zijn opgezet in de ziekenhuizen van de plaatsen Bukkuyum en Anka. De eerste 40 kinderen hebben hun behandeling afgerond en de resultaten zijn bemoedigend.

Oplossing

`Medische behandeling is maar een deel van de oplossing', zegt landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen Gautam Chatterjee. `De autoriteiten zullen ook iets moeten doen aan het verlies aan inkomsten doordat ze het erts niet meer kunnen bewerken, anders zullen de mensen de gezondheid van hun gezinnen in gevaar moeten blijven brengen om geld te kunnen verdienen.'

Schoonmaken

Om nieuwe besmettingen te voorkomen is het nodig dat ontslagen patiënten terugkeren naar een schone omgeving. De milieuorganisatie Terra-graphics/Blacksmith Foundation werkt daarom samen met de overheid aan het schoonmaken van de dorpen Yargalma en Dareta, om te voorkomen dat de mensen meteen weer ziek worden na hun behandeling.

Andere dorpen

Vanwege de ernst van de situatie zijn onze teams van plan om ook kinderen jonger dan 5 jaar uit 5 andere vervuilde dorpen te gaan behandelen. Dat kan pas als de dorpen zijn schoongemaakt.

Meer weten over onze projecten in Nigeria