In het Horsterwold bezet een koekoeksjong het nest van kleine karekiet

15/07/2010 12:37

Staatsbosbeheer

Laatbloeier wordt (te) groot

Hoewel de koekoek dit voorjaar vaak te horen was, hebben maar weinig mensen het geluk om een koekoeksjong op het nest te zien. Dit geluk had boswachter André Wels van Staatsbosbeheer in het gebied het Horsterwold bij Zeewolde.

In een rietkraag langs het open water zit een koekoeksjong in, of beter gezegd op, het veel te kleine nest van een kleine karekiet. De pleegouders vliegen af en aan om de grote honger van het koekoeksjong te kunnen stillen. Het jong is bijna klaar om uit te vliegen en heeft dan ook, in vergelijking met de kleine karekiet een enorm lichaam. In het nest is dan ook zeker geen plaats voor anderen. De karekieteieren en/of de uitgekomen jongen zijn door het koekoeksjong vakkundig uit het nest gewipt en het heeft nu het rijk voor zich alleen.

Het gezegde: "In mei leggen alle vogels een ei", gaat niet op voor de koekoek. Deze vogel heeft slechts een zeer kort seizoen in Nederland en heeft dan ook geen tijd om een eigen nest te bouwen. Gemakshalve legt het vrouwtje haar eieren vanaf begin juni in de reeds gebouwde nesten van met name heggenmus of kleine karekiet.

Om de overlevingskansen van haar eigen jongen te vergroten neemt ze vaak een ei van de gastouder mee uit het nest. De overige eieren of jongen worden dan door het koekoeksjong genadeloos verwijderd.

Het aantal koekoeken in Nederland loopt terug en de soort staat om die reden op de rode lijst als kwetsbare vogel.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.staatsbosbeheer.nl