Stivoro

Duidelijk signaal voor nieuwe regering
Den Haag, 15 juli 2010 â Het draagvlak voor de rookvrije horeca onder volwassenen is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen. Steunde in het tweede kwartaal van 2009 nog 58% de rookvrije horeca, in het tweede kwartaal van 2010 was dit gestegen naar 65%. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO heeft uitgevoerd. Eerder signaleerden we al een stijging in het draagvlak onder jongeren van 10 tot en met 19 jaar voor de rookvrije horeca van 75% in 2009 naar 78% in 2010.

Op de stelling 'Regels die roken in de horeca verbieden vind ik...' antwoordde 65% (zeer) goed in het tweede kwartaal van 2010, terwijl in hetzelfde kwartaal van 2009 nog 58% deze mening had. 'Onder volwassenen constateren we, net als bij jongeren, een kanteling en meer steun voor de rookvrije horeca. Dat is ondanks de al twee jaar aanhoudende discussie een positieve ontwikkeling. Niet-roken is ook bij volwassenen sterker de norm, dat tonen deze cijfers aan', aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. Volgens Van Gennip is dit een duidelijk signaal voor het volgende kabinet om geen uitzonderingen op de wet te maken. 'De bevolking heeft de rookvrije horeca inmiddels geaccepteerd en omarmd, uitzonderingen zullen leiden tot onduidelijkheid en onbegrip. Daar is niemand bij gebaat.'

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit constateert in haar recente Intraval naleefmonitor rookvrije horeca dat de naleving van de rookvrije horeca in de zomer van 2010 iets is verbeterd ten opzicht van het voorjaar van 2010. De handhaving werpt dus inmiddels zijn vruchten af. Een mogelijke verklaring is de uitspraak van de Hoge Raad en Rechtbank in Arnhem inzake de twee cafés die de tabakswet aanvochten die in het ongelijk werden gesteld. Daarmee is duidelijk dat de rookvrije horeca voor alle sectoren geldt. Tegelijkertijd constateren we uit het TNS NIPO onderzoek dat de hinder die mensen ervaren door tabaksrook vooral in cafés is toegenomen van 28% in het tweede kwartaal van 2009 naar 31% in het tweede kwartaal van 2010. In restaurants is dit afgenomen van 31% naar 27%. âEen mogelijke verklaring is dat men minder snel accepteert in de rook van een ander te moeten staan. De ervaren hinder neemt daardoor toe. Dit pleit voor het continueren van strenge(re) handhaving in de horecaâ, aldus Van Gennip.

Download hier het onderliggende rapport.
Zie het origineel