Gemeente Breda

Geen herinrichting Nieuwe Haagdijk en Dr. Jan Ingenhouszplein

Er is een voorlopig ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Nieuwe Haagdijk, een gedeelte van de Haagweg en het Dr. J. Ingenhouszplein. Voor de verdere uitwerking van dit ontwerp is geen geld beschikbaar.

Dat is voor het college van burgemeester en wethouders de reden om de eerstkomende jaren van herinrichting af te zien.

De herinrichting betreft de Nieuwe Haagdijk, de Haagweg (gedeelte tussen de Weerijssingel en de Dijklaan) (gedeeltelijk) en het Dr. J. Ingenhouszplein. Ook is het aanpassen van de fietsstrook in de Vincent van Goghstraat in beeld gebracht.

Het voorlopig ontwerp is opgesteld in samenwerking met bewoners en belanghebbenden. Het is een globaal ontwerp dat nog verdere uitwerking vraagt. Op basis hiervan zijn de kosten in beeld gebracht.

Er zijn twee kostenramingen gemaakt, onder andere vanwege de keuze om bestaande bomen (platanen) te verplanten of om nieuwe bomen te planten. Nieuwe bomen planten is goedkoper.
Volgens de berekeningen, gebaseerd op dat voorlopig ontwerp, is met het verder uitwerken en uitvoeren van het (voorlopig) ontwerp een bedrag gemoeid van tussen ⬠4.718.800,00 en ⬠4.966.600,00.

Het besluit van het college is nu om het voorlopig ontwerp niet uit te voeren, omdat er de eerstkomende jaren geen uitvoeringsbudget is.

In januari 2009 heeft de raadscommissie Bouwen en Wonen het college verzocht een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van herinrichting te starten.
Bij de behandeling van de Kadernota 2010 heeft de gemeenteraad bepaald dat de herinrichting van dit gebied in de bestuursperiode 2010 â 2014 zou worden uitgevoerd.

De raadscommissie Ruimte bespreekt dit onderwerp op 7 september aanstaande.

Breda, 15 juli 2010