Gemeente Almelo

Aanpassing maatregelen Q-koorts

15 juli 2010 - Tot nu toe zijn er dit jaar veel minder mensen ziek geworden dan vorig jaar. Hierdoor lijkt het erop dat de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Ook is uit onderzoek gebleken dat het Q-koorts vaccin, dat wordt gebruikt voor geiten en schapen, goed werkt. Vaccinatie voorkomt vrijwel in alle gevallen dat dieren geïnfecteerd raken. Bij dieren die toch geïnfecteerd zijn zorgt vaccinatie ervoor dat er minder Q-koortsbacteriën worden uitgescheiden. Het is daarom verantwoord om de strenge maatregelen te versoepelen.

Melkgeiten en melkschapenbedrijven mogen binnenkort weer dieren aanvoeren en met de meeste dieren mag weer gefokt worden (met uitzondering van dieren met een levenslang fokverbod). Verplichte vaccinatie en de hygiënemaatregelen blijven voor bedrijven van kracht. Met regelmatig tankmelkonderzoek wordt in de gaten gehouden of bedrijven niet (weer) besmet raken.

Blijf alert op verschijnselen Q-koorts
Voor omwonenden van besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven verandert er weinig. De belangrijkste besmettingsbron (besmette drachtige dieren) is weggenomen, dus is het risico op Q-koorts sterk verminderd. De Q-koortsbacterie kan lang in het milieu overleven en zal nooit helemaal uit Nederland verdwijnen. Daarom kunnen er nog steeds mensen ziek worden.

Mensen die wonen, werken of verblijven in een gebied waar Q-koorts voorkomt worden daarom geadviseerd om naar de huisarts te gaan als zij ziekteverschijnselen hebben die passen bij Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten. Dit geldt vooral voor hartpatiënten, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen.

Kijk voor meer informatie op www.qkoortsinnederland.nl. Voor vragen over uw gezondheid kunt u op werkdagen terecht bij de publieksinformatielijn van GGD Regio Twente: 053 - 487 67 67.