Gemeente Eindhoven

Gebouw technische dienst hoofdlocatie voor ambtenaren

Het college van B&W heeft dinsdag 13 juli een besluit genomen over de nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke organisatie. Het college kiest de locatie TD-terrein als hoofdlocatie vanaf oktober 2014 voor ambtelijke huisvesting.

Het TD-gebouw is eigendom van de gemeente en het staat al een paar jaar leeg. Om in gebruik genomen te worden, moet het pand worden vernieuwd en uitgebreid. Het gaat om een voorgenomen besluit, de OR adviseert nog over de plannen. Donderdagmiddag zijn de medewerkers hierover geïnformeerd.

De gemeente kampt al een aantal jaren met een huisvestingsprobleem. Er is te weinig ruimte, sommige gebouwen zijn sterk verouderd en de medewerkers zijn verspreid over de stad gehuisvest. De huidige gebouwen bieden te weinig mogelijkheden voor moderne flexibele manieren van werken en ze kunnen te weinig mee bewegen met de groei en krimp van medewerkers en taken. Daarnaast geeft de gemeente meer geld uit aan huisvesting dan nodig. Het kan goedkoper onder andere door duurzaam bouwen, eigendom in plaats van huur en minder werkplekken.

Financieel voordeel

De verbouwing en uitbreiding van het TD-gebouw vragen een flinke investering en dat is moeilijk in deze tijden van forse bezuinigingen. Maar verspreid over 50 jaar wordt een besparing van zo'n 47 miljoen op de huisvestingskosten gerealiseerd. Dat is bijna een miljoen per jaar. Omdat het huurcontract van het Stadskantoor doorloopt tot 2019, is pas daarna echt sprake van financieel voordeel. Uitstel tot 2019 is uitgesloten, omdat het huurcontract met het Kennedy Business Center (KBC) in oktober 2014 afloopt. Dan al moet er een nieuwe ruimte zijn. Het college heeft bovendien de directieraad opgedragen om voor 1 november de kosten van de huisvestingsplannen terug te brengen, passend bij de bezuinigingstaakstelling van de gemeente.

Toekomstbeeld 2015

De balies, de drie Pleinen, zijn in 2015 in de buurt van het Stadhuisplein gehuisvest. Het Werkplein blijft in Mercado en het Inwonersplein blijft in het Stadskantoor tot 2019. Het Ondernemersplein krijgt een plaats in het TD-gebouw of aan het Stadhuisplein. Alle overige medewerkers krijgen hun werkplek in het vernieuwde en uitgebouwde TD-gebouw. Het TD-gebouw krijgt dan een nieuwe naam. Het Stadhuis (laagbouw) blijft het bestuursgebouw en de hoogbouw (GGD-toren) is dan gerenoveerd.