Dienstenbond CNV

Nieuws

15 juli 2010

Trigion: plots van vast naar invulrooster?

Leden van CNV Dienstenbond hebben de afgelopen periode ons benaderd met de vraag of de werkgever zomaar een vast rooster mag veranderen in een invulrooster. Na jaren van dezelfde roosters te hebben gedraaid brengt de werkgever plotseling veranderingen aan in het rooster zonder dat zij om toestemming vragen. Wij maken ons hier grote zorgen over omdat invulroosters veel minder zekerheid bieden en de werkgever een veel grotere stempel kan drukken op de vrije tijd. Wij gaan er mee aan de slag en daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u een vast rooster en heeft u plotseling eenzijdige wijzigingen in het rooster? Krijgt u plotseling veel meer blokdiensten? Vindt u dat u een vast rooster had, maar de werkgever deelt u in via de systematiek van een invulrooster? Merkt u plotseling dat er anders met roosters wordt omgegaan? Meld het (leden én niet-leden) met een korte omschrijving zo snel mogelijk bij uw bestuurder Harrie de Vaan op het emailadres h.devaan@cnvdibo.nl. Met uw meldingen krijgen wij een beter beeld van de situatie en kunnen wij het beter oppakken.

Nieuwe werknemers hebben veelal een invulrooster, maar veel leden hebben nog een vast rooster en weten dus ver van tevoren waar ze aan toe zijn en wanneer ze moeten komen werken. Belangrijker nog; ze weten wanneer ze vrij zijn doordat vrije dagen vrijwel in zijn geheel altijd dezelfde zijn, jaar na jaar. Bij invulroosters is dat anders. Daar kan elk rooster die uitgegeven wordt totaal anders zijn. Niet alleen zien leden plotseling wijzigingen in hun rooster, maar worden er bijvoorbeeld zomaar blokdiensten toegevoegd. Sterker nog, een lid dat deeltijd werkte kreeg netjes zijn werkdagen en weekend/atv-dagen ingeroosterd zoals het hoort. Alle overgebleven dagen waren echter niet meer als vrij aangemerkt, maar als blokdienst. In dat geval weet je nooit zeker of je vrij bent en kun je dus ook niets vooruit plannen op die dag.
Hoewel de wijzigingen vaak klein zijn verontrust het ons zeer dat de werkgever bij een deel van de leden niet meer om de instemming van de werknemers met een vast rooster vraagt. Is dit een proef? Als we een tijdje verder zijn, blijft het dan bij kleine wijzigingen? Verwacht de werkgever straks ook volledige controle over de vrije tijd? CNV Dienstenbond vindt eigen zeggenschap over vrije tijd enorm belangrijk. Wij zijn dan ook van mening dat de werkgever niet zomaar de zekerheden die een vast rooster biedt mag afnemen. Wij willen nu weten of het verspreide incidenten zijn of een landelijke en centraal geregelde wijziging. Wordt u nu verteld dat u een invulrooster heeft? Krijgt u nu opeens voor het eerst of extra blokdiensten ingedeeld? Had u al een invulrooster of als er niets veranderd is aan het vaste rooster, dan is reactie niet nodig. Maar heeft u sinds kort niet meer de zekerheid van vaste diensten of vrije dagen? Meld het (lid of niet-lid) bij bestuurder Harrie de Vaan via h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl met een korte omschrijving van de situatie, de wijzigingen en liefst zo duidelijk mogelijk waarom u van mening bent dat u een vast rooster heeft terwijl de werkgever die niet erkent. Aangezien op termijn zwijgen toestemmen is, is het verstandig de werkgever daarnaast te laten weten dat, hoewel u de nieuwe roosters gaat draaien, dat niet betekent dat u het er mee eens bent en later met een verdere inhoudelijk reactie komt. Via eerdergenoemd emailadres kunt u een standaardtekstje bij ons opvragen die u aan uw leidinggevende kunt geven.

Ondertussen is er actie rondom Cao Beveiliging: Waarom voeren wij actie?
30.000 beveiligers in Nederland zijn de dupe van de scherpe concurrentie tussen de beveiligingsbedrijven die onder druk van opdrachtgevers voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Daardoor wisselen de beveiligingsobjecten regelmatig van beveiligingsbedrijf. Beveiligers zijn er bij dit soort wisselingen niet zeker van dat zij hun baan kunnen behouden. Daarom willen de vakbonden in de nieuwe cao afspraken vastleggen over werkzekerheid bij contractovernames, mét behoud van arbeidsvoorwaarden. Als werkgevers hierover afspraken willen maken, zijn de bonden bereid de gestelde looneis (loonverhoging van 2%) te matigen. Werken in de beveiliging is al geen vetpot, maar als je zelfs met een vast contract je baan niet zeker bent, dan wordt het heel moeilijk om een toekomst op te bouwen!

Hoe ziet de actie er tot dusverre uit
Beveiligers voeren onder het motto `Beveiligers voor een veilige toekomst!' publieksvriendelijke acties. Zo is een cao-onderhandelingsronde verstoord en kregen de werkgevers een EHBO koffertje: Eerste Hulp bij Objectwisseling aangeboden. De komende periode willen de vakbonden en de beveiligers hun gezicht laten zien bij objecten die wisselen van beveiligingsbedrijf. Ook daar zullen we het EHBO koffertje aan de werkgever overhandigen. Want beveiligers gaan voor een veilige toekomst!

Voor het laatste nieuws zie www.beveiligersinactie.nl

CNV Dienstenbond zet zich in voor haar leden, voor u dus. Maar met hoe meer wij zijn, hoe sterker wij staan. Dus wijs ook uw collega's op het belang van het lidmaatschap. En natuurlijk op het feit dat maar liefst tot 40% van de contributie terug kan worden gekregen van de fiscus via de werkgever en bij CNV Dienstenbond als enige bond bij het lidmaatschap een gratis rechtsbijstandverzekering zit.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.