Dienstenbond CNV

Nieuws

15 juli 2010

Laat 100 ideeën bloeien voor slimmer woon- en werkverkeer

Het Kenniscentrum Werk en Vervoer, waarin CNV participeert, wil problemen rondom woon- en werkverkeer oplossen. Hiervoor zijn we op zoek naar 100 ideeën waarin dit op een duurzame en vernieuwende manier wordt aangepakt. Het ministerie van SZW heeft subsidie beschikbaar gesteld om goede ideeën uit te voeren. En het Kenniscentrum wil werknemers, ondernemingsraadsleden, cao-commissieleden en bestuurders van vakbonden helpen met het verzinnen en uitvoeren van deze ideeën.

Een groot deel van de Nederlandse werknemers staat dagelijks meer dan een uur in de file. Zonde van je tijd, zonde van de tijd van je baas en ook nog eens erg schadelijk voor het milieu. De werkgevers zijn in de Taskforce Arbeidsmobiliteit al enige tijd aan het werk, om vanuit de werkgeverskant met oplossingen te komen. Nu is de beurt aan de werknemers. Hoe zouden wij dit op een goede manier kunnen oplossen?

Slimmer werken, thuiswerken, op de fiets naar het werk gaan, zelf je werktijden inroosteren, meeschrijven aan het mobiliteitsbeleid van je werkgever; dit zijn allemaal ideeën waarmee je het fileprobleem zou kunnen aanpakken. Samen weet je meer dan alleen. Graag roepen wij onze leden op, om met goed uitgewerkte plannen bij het Kenniscentrum aan te kloppen.

Het Kenniscentrum wil zeggenschap over arbeidstijden en telewerken bespreekbaar te maken aan de cao-tafels. Het eerste concrete resultaat is onlangs bereikt bij Heineken, daar hebben de gezamenlijke bonden een scan uitgevoerd voor het cao-overleg. Uit dit onderzoek onder werknemers blijkt dat velen het woon-werkverkeer ook inderdaad als een serieus probleem ervaren. De cao-onderhandelaars hebben de uitkomsten van de scan serieus opgepakt. Werknemers vinden de mogelijkheid van zeggenschap over werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken erg belangrijk. Ook wordt er nagedacht over praktische oplossingen zoals een eigen fietsenstalling bij het treinstation, zodat het aantrekkelijker wordt om met het openbaar vervoer te komen.

Kenniscentrum werk en vervoer
Het Kenniscentrum Werk en Vervoer, waarin CNV, FNV en MHP zijn vertegenwoordigd, is in 2009 opgericht om vanuit de kant van de werknemers te kijken naar oplossingen voor problemen rondom woon-werk verkeer.

Kijk voor meer informatie op www.werkenvervoer.nl