D66

donderdag 15 juli 2010

Misbruik CO2 subsidies zorgt voor meer uitstoot

Gerben Jan Gerbrandy heeft bij de Europese Commissie aan de bel getrokken over onderzoek waaruit blijkt dat bedrijven extra broeikasgassen laten produceren om er geld aan te verdienen.

Kyoto

In het Europees Parlement zijn onderzoeksresultaten gepresenteerd over het emissiehandelsysteem. Dit systeem is in 2005 in het leven geroepen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan zodat de Kyoto doelen worden gehaald.

miljoenen

Uit onderzoek van internationale NGO's als Sandbag en CDM Watch blijkt nu dat veel bedrijven en overheden emissierechten krijgen door de vernietiging van het superbroeikasgas HFC-23 in ontwikkelingslanden als China en India te financieren. Bedrijven verdienen miljoenen aan het produceren van HFC-23 dat vervolgens weer wordt vernietigd. Dit gas is een bijproduct van HFC-22 dat wordt gebruikt om airco's en koelkasten te maken. Het is relatief goedkoop voor bedrijven om dit gas te vernietigen en dat maakt het een lucratieve handel.

"Wij betalen met z'n allen omgerekend 12 euro voor iets dat de bedrijven zelf EUR 0,17 cent kost", zegt Gerbrandy.

meer uitstoot

Gerbrandy wil dat de Europese Commissie een einde maakt aan deze schadelijke praktijken temeer omdat we hierdoor juist meer gaan uitstoten. Een oplossing zou kunnen zijn om het broeikasgas HFC-23 buiten het emissiehandelssysteem te plaatsen.