Watersportverbond - KNWV

Tweemaal Nederlands goud op Delta Lloyd IFDS WK

woensdag 14 juli 2010

Delta Lloyd Kernploeg-zeiler Thierry Schmitter heeft met een
fantastische eindsprint opnieuw het wereldkampioenschap in de
2.4mR-klasse op zijn naam weten te schrijven. Het Sonar-team van Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen deed hetzelfde op het eerste WK na hun comeback!

Thierry Schmitter 2.4mR
Schmitter zeilde op de slotdag van het Delta Lloyd IFDS WK 2010 in Medemblik twee eerste plaatsen en wist daarmee de koploper van het evenement, de Duitser Heiko Kröger, van de eerste plaats te stoten. Schmitter maakte de eerste race van de dag al veel van zijn achterstand goed door Kröger ver achter zich te laten. Andre Rademaker (NED11) deed voor zijn Kernploeggenoot nog een duit in het zakje door ook de Duitse 2.4-zeiler achter zich te laten, waardoor Schmitter zich wederom van een wereldtitel in de 2.4mR klasse wist te verzekeren.

Schmitter, die direct na aankomst in de haven werd besproeid met champagne, was tevreden: âMet deze harde wind kon ik goed uit de voeten. De actie van Andre kwam me goed uit, maar was niet afgesproken. Maar ja, welke Nederlander wil nu niet voor een Duitser eindigen?â

Rademaker eindigde in het overall klassement op de achtste plaats en teamgenoot Barend Kol werd negende.

Sonar-team Sonar
In de Sonar-klasse stond het team van Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen voor de slotdag op een tweede plek. Met een (in eerste instantie) achtste en derde plek in de laatste twee races van dit WK zou het Sonar-team het brons binnen slepen. Een succesvol protest tegen de gang van zaken in de eerste race leverde Hessels, Rossen en Van de Veen toch nog dat ene essentiele puntje op om het goud veilig stellen. Achter hen eindigden de Britten (GBR748) als tweede en de Duitsers (GER11) als derde met allebei 31 punten.

Hessels, Rossen en Van de Veen wisten met hun tweede plek op de de Semaine Olympique Francaise de Voile in Hyeres eerder dit jaar al hun NOC*NSF A-status te behalen. Technisch directeur Hans Bouscholte: "Heel erg knap dat deze mannen in zo'n korte tijd weer op het hoogste niveau meedraaien. Dit zegt ook wat over de coaching van Klaartje Zuiderbaan. Wij gaan nu eerst overleggen wat zij willen. Mochten zij door willen dan is opname in de Delta Lloyd Kernploeg een mogelijkheid, maar daarvoor moet wel eerst financiering en mankracht worden gevonden. Dat is een absolute voorwaarde vanuit het Watersportverbond."

SKUD18
Het Nederlandse SKUD18-team van Vera Voorbach en Arend Pet debuteerde dit WK. Zij wisten verdienstelijk als tiende te eindigen. De dames Alxandra Rickham en Niki Birrell uit Groot-Brittannië legden beslagen op de gouden plak.

Foto's Sander van der Borch