Universiteit Leiden

Lorenza Colzato in documentaire "Cocaïne, de witte waan"

Voor de Stichting Drugsinformatie & Preventie voor Jongeren maakt actrice/zangeres Ellen ten Damme de documentaire "Cocaïne, de witte waan". De voorlichtingsfilm wijst jongeren op de negatieve gevolgen van cocaïnegebruik. Op 14 juli interviewde ze Lorenza Colzato (Cognitieve Psychologie), die onderzoek doet naar de langetermijneffecten van cocaïnegebruik op hersenprestaties.

Verminderde reactiesnelheid

Van links naar rechts: assistent Kim Ouwehand, filmmaakster Ellen ten Damme en onderzoekster Lorenza Colzato

Van links naar rechts: assistent Kim Ouwehand, filmmaakster Ellen ten Damme en onderzoekster Lorenza Colzato

Colzato deed haar onderzoek onder recreatieve cocaïnegebruikers. Geen verslaafden, maar jongeren die alleen in het weekend en op feestjes een lijntje snuiven.Â

In het interview vertelt ze over de onderzoeksresultaten: "Mensen die over een periode van twee jaar 1 tot 4 gram cocaïne per maand namen reageerden trager bij opdrachten dan niet-gebruikers. En als ze meer cocaïne gebruikten, werd die traagheid nog groter. Ook bleek dat cocaïnegebruikers iets meer tijd nodig hadden om te schakelen tussen verschillende opdrachten. Of dat blijvend is zijn we nu nog aan het onderzoeken."Â

Levensgevaarlijk

In het dagelijks leven kunnen recreatieve gebruikers hinder ondervinden van hun verminderde reactiesnelheid, stelt Colzato. Op de tennisbaan is het bijvoorbeeld lastig om steeds te laat bij de bal te zijn, maar in het verkeer wordt het regelrecht gevaarlijk: "Ze kunnen bij een noodstop net iets later op de rem trappen, met alle risicoâs van dien."

Bewust maken

Veel jongeren onderschatten de langetermijneffecten van recreatief cocaïnegebruik. Colzato hoopt dat de resultaten van haar onderzoek hen bewuster maken van de schade die ze zichzelf toebrengen. "Als iemand door mijn onderzoek niet begint of stopt met snuiven, heb ik mijn doel bereikt."

In oktober klaar

In oktober wordt "Cocaïne, de witte waan" geproduceerd en in 5.000 kopieën over middelbare scholen in Nederland verspreid.

Links


* Recreatief cocaïnegebruik kan concentratie verminderen
* Lorenza Colzato

* Colzato Lab

* Stichting Drugsinformatie en Preventie voor Jongeren