Gemeente Enschede

Gemeente Enschede stimuleert kavelverkoop

Het College van Burgemeester en Wethouders vindt het belangrijk dat er doorstroming blijft op de woningmarkt en heeft daarom besloten om de verkoop van kavels te stimuleren. Hiertoe is een tweetal nieuwe stimulerings¬maatregelen in het leven geroepen.

Uitstel van betaling / levering
De eerste stimuleringsmaatregel houdt in dat iedereen, die voor 1 juni 2011 een woningbouwkavel van de gemeente Enschede (exclusief Roombeek) koopt, recht heeft op uitstel van betaling en levering van de kavel voor een periode van twaalf maanden.
Normaal gesproken moet de kavelkoper binnen zes weken na het tekenen van de koopovereenkomst de kavel in eigendom aanvaarden en de koopsom betalen. Dit is nu verruimd naar 12 maanden. Hierdoor heeft de kavelkoper extra tijd om zijn oude woning te verkopen, waardoor hij minder kans heeft op `dubbele lasten'.
De reserveringsperiode voor bouwkavels is al in een eerder stadium verruimd van vier naar zeven maanden. Met de komst van deze nieuwe stimuleringsmaatregel heeft de koper nu dus in totaal 19 maanden de tijd om zijn/haar oude woning te verkopen (zeven maanden reservering en twaalf maanden tot eigendomsoverdracht).

Bijdrage ontwerp/aanleg tuin
Uitsluitend voor de plangebieden 't Geessink en 't Vaneker geldt een extra stimuleringsmaatregel. Deze houdt in dat iedereen die voor 1 juni 2011 in deze plangebieden een kavel koopt recht heeft op een bijdrage in het ontwerp / de aanleg van de tuin van 2,5% van de koopsom van de kavel.
De kavelverkoop in 't Geessink en de verkoop van de Twentse Erfkavels in 't Vaneker verlopen minder vlot dan de verkoop van andere gemeentelijke plangebieden. Alle landhuiskavels in 't Vaneker zijn onder optie, maar de verkoop van de Twentse Erfkavels blijft achter. Om geen onderscheid te maken binnen één project is ervoor gekozen om deze maatregel voor het hele Vaneker te laten gelden. Deze tweede stimuleringsmaatregel (van bijdrage tuinontwerp-/aanleg) is dus alleen van toepassing op 't Geessink en 't Vaneker.

In verhouding tot de verkoop van projectmatige woningbouw en bestaande bouw verloopt de verkoop van kavels nog steeds redelijk, maar de verkoopsnelheid is de laatste twee jaren flink gedaald. Nu er tekenen zijn van een licht herstel van de woningmarkt, zijn beide maatregelen een duwtje in de rug.

Geslaagd experiment
De stimuleringsmaatregel van `uitstel van betaling en levering' is al sinds december 2009 van toepassing op de plangebieden Het Brunink en `t Geessink. Het ging hier om een experiment dat alleen gold voor deze plangebieden. Op 1 juni 2010 liep het experiment af. Omdat deze maatregel zeer succesvol bleek, is deze nu verlengd en uitgebreid naar alle gemeentelijke plangebieden.
Voor Roombeek geldt deze maatregel echter niet. Dit omdat de kavelverkoop daar nog steeds goed loopt en daarnaast de kavelvoorraad van Roombeek beperkt is. Onlangs is gestart met de verkoop van de laatste kavels.