Gemeente Nijefurd


Zuidwesthoekgemeenten scoren weer goed in het WMO tevredenheidsonderzoek

De Wmo-ondersteuning in de Friese zuidwesthoek is goed. Dit blijkt uit de resultaten van het Wmo-tevredenheidsonderzoek 2009. Aan dit onderzoek hebben zo'n 540 cliënten uit de gemeenten Bolsward, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Littenseradiel, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel meegedaan. De 8 gemeenten en de ISDzwf zijn zeer tevreden met de resultaten en doen er alles aan om deze mooie resultaten in 2010 te behouden of zelfs te verbeteren.

Het onderzoek, uitgevoerd door het SGBO -een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, maakt deel uit van het landelijke tevredenheidonderzoek Wmo, waarbij resultaten van gemeenten met elkaar worden vergeleken.

Cliënten zijn tevreden over Wmo

Cliënten geven gemiddeld een 7,4 voor de aanvraagprocedure. De cliënten zijn erg tevreden over de tijd die voor hun wordt genomen bij de aanvraag. Het minst tevreden zijn ze over de wachttijd tussen de aanvraag en het daadwerkelijk krijgen van hulp (88% is hier wel tevreden over).

De hulp bij het huishouden scoort maar liefst een 7,9. Het meest tevreden zijn ze over de

de telefonische bereikbaarheid van de aanbieders, de behandeling en de mogelijkheid om te kiezen tussen de verschillende aanbieders. Cliënten zijn het minst tevreden over vervanging bij ziekte. Het cijfer voor de hulpmiddelen is een 7,3. Cliënten zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de scootmobiel en de rolstoel.

In het onderzoek is ook aandacht besteed aan de Wmo-raad. Van de respondenten is een kwart bekend met de WMO adviesraad. 92% van de cliënten is tevreden over de belangenbehartiging van de Wmo-raad. Daarnaast is ook aandacht besteed aan de mantelzorger. De meeste respondenten (85%) krijgen inmiddels langer dan een jaar hulp van een mantelzorger.

WMO ondersteuning voldoet aan verwachtingen

De eindconclusie van het onderzoek is dat de Wmo-ondersteuning aan de verwachtingen van de cliënten voldoet. Uit de vergelijking met andere gemeenten blijkt dat de meeste resultaten gelijk zijn aan de landelijke gemiddelden.

Voor meer informatie

Hieronder kunt u het volledige rapport downloaden. relevante downloads

* Tevredenheidsonderzoek clienten Wmo Regio Zuidwesthoek-Friesland over 2009.pdf (276,98 KB)

Zie het origineel