Rijksoverheid


Eerste Kamer akkoord met nieuwe status Nederlandse Antillen

Nieuwsbericht | 15-07-2010

Op 6 juli aanvaardde de Eerste Kamer unaniem de wettelijke wijzigingen die de nieuwe staatsrechtelijke structuur van de Nederlandse Antillen mogelijk maken. Volgens staatssecretaris Bijleveld gaat het hier om een mijlpaal in de geschiedenis van het Koninkrijk. Door de wijzigingen in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden maken de huidige Antillen plaats voor de twee nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius.

De streefdatum voor de nieuwe status is 10 oktober van dit jaar, oftewel 10-10-10.

De Eerste Kamer stemde op 6 juli ook in met een aantal rijkswetten over o.a. openbaar ministeries, politie en financieel toezicht. Daarnaast werden rijkswetten bekrachtigd die de instelling van een Gemeenschappelijk hof van Justitie mogelijk maken.

Een afvaardiging van de Nederlandse Antillen en Aruba was aanwezig bij het debat. Minister-president De Jong-Elhage van de Nederlandse Antillen en Eman van Aruba, spraken de senaat toe voorafgaand aan de stemmingen. Mevrouw De Jong-Elhage riep de toepasselijke woorden die koningin Wilhelmina in 1942 tijdens de oorlog uitsprak in herinnering: "Steunend op eigen kracht, doch met de wil om elkander bij te staan". Volgens haar zijn dit inspirerende woorden voor iedereen die zich bezighoudt met de herstructurering van het Koninkrijk. Lees meer over het aannemen van de statuutwijzigingen op de website van de Eerste Kamer.

http://www.eerstekamer.nl/nieuws/20100706/senaat_bekrachtigt_nieuwe_sta tus