Rijkssubsidie voor Bossche Sint-Jan

15/07/2010 16:36

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

AMERSFOORT - Met een instandhoudingssubsidie van 650.000 euro voor de komende zes jaar ondersteunt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Sint-Jan in Den Bosch. Naast de beroemde kathedraal zijn dit jaar al voor 850 rijksmonumenten aanvragen ingediend voor een subsidie. Daarmee komt de bodem van de met 65 miljoen euro gevulde subsidiepot in zicht.

Deze subsidieregeling in het kader van het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten (Brim) is sinds 1 februari 2006 van kracht en is bedoeld om monumenten na restauratie goed te kunnen onderhouden. Door te zorgen dat een monument niet in slechte staat raakt, is in een later stadium minder geld nodig voor een dure of ingrijpende restauratie, zo redeneert de Rijksdienst. De subsidie wordt verdeeld over een periode van zes jaar. In 2006 kon voor molens, kastelen, landhuizen en monumentale horeca een instandhoudingssubsidie worden aangevraagd, een jaar later onder meer voor agrarische gebouwen en in 2008 bijvoorbeeld voor verdedigingswerken en openbare gebouwen. Dit jaar kon vanaf 1 april voor kerken, kerkonderdelen en groene monumenten subsidie worden aangevraagd.

Dat de regeling populair is, blijkt uit het stijgend aantal aanvragen dat binnenkomt. Sinds 1 april is voor 850 monumenten subsidie aangevraagd en hoewel aanvragen tot 1 september ingediend kunnen worden, is de pot bijna leeg. In 2011 kunnen monumenteigenaren zeer waarschijnlijk al vanaf 15 januari een aanvraag indienen. Dan gaat naar verwachting de vernieuwde subsidieregeling in, die op dit moment voor advies bij de Raad van State ligt.

De Sint-Jan in Den Bosch is één van de grootste binnenstadskerken van Nederland en is in de stijl van de Brabantse gotiek opgebouwd. De kathedraal werd in 1985 grondig gerestaureerd, maar bleek in 1998 alweer aan een nieuwe restauratie toe. Deze restauratie wordt dit jaar afgerond. Nu krijgt de kathedraal een bijdrage uit het Brim van 650.000 euro, uitgesmeerd over zes jaar voor het interieur. Net als bij andere monumenten kan het totale bedrag worden voorgeschoten uit het Nationaal Restauratiefonds. "De Sint Jan is een mooi voorbeeld van hoe we met deze subsidiepot rijksmonumenten in Nederland beter in stand kunnen houden," aldus Annet Rood van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Meer informatie: http://www.cultureelerfgoed.nl/wonen/subsidie/instandhouding