Politie Haaglanden

Extra persbericht 15 juli

Den Haag, 15-07-2010

Met de aanhouding van zes verdachten denken Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie vijf berovingen te hebben opgelost. Het gaat om vier verdachten van 18 jaar uit Den Haag, een 19-jarige Hagenaar en een 18-jarige man uit Rijswijk.

De recherche van Bureau Karnebeek startte het politieonderzoek nadat op 13 april dit jaar een bevriende man en vrouw werden beroofd. De man en vrouw zaten rond 22.00 uur buiten op het terras van een restaurant aan de Atjehstraat in Den Haag, toen zij onder bedreiging van een pistool werden beroofd van geld en een handtas. Het rechercheonderzoek leidde naar vier verdachten die op 12 mei dit jaar werden aangehouden. In twee woningen werd een huiszoeking gedaan; hierbij werd een deel van de buit teruggevonden. De mannen hebben alle vier een bekentenis afgelegd.

Bij één van de verdachten werd bovendien een mobiele telefoon aangetroffen die eveneens gestolen bleek te zijn. De telefoon was op 31 december 2009 uit de handen van de eigenaar getrokken, terwijl hij in de trein naar Den Haag Holland Spoor zat. Door deze vondst ontstond het vermoeden dat de vier aangehouden verdachten mogelijk nog meer berovingen op hun kerfstok hadden.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie zette de recherche van Bureau Karnebeek daarom het onderzoek voort. De rechercheurs losten nog eens drie andere berovingen op. Het gaat hierbij om een beroving op de Nassau Zuilenstraat in Den Haag op 15 februari dit jaar, waarbij een handtas van de schouder van het slachtoffer werd getrokken en een beroving van een mobiele telefoon in de tram in Den Haag op 16 maart van dit jaar. De derde beroving werd op 4 mei dit jaar gepleegd. Dit keer in een trein op station Mariahoeve. Hierbij werd een vrouw beroofd van een tas met daarin een laptop en iphone.

Ook werden er twee nieuwe verdachten aangehouden. Op 31 mei werd overgegaan tot de aanhouding van een 19-jarige Hagenaar. Op 23 juni werd een 18-jarige man uit Rijswijk ingerekend. De verdachten pleegden de berovingen in verschillende samenstellingen. Eén van de 18-jarige verdachten uit Den Haag wordt verdacht van betrokkenheid bij alle vijf de berovingen.

De politie en justitie gaan ervan uit dat met de aanhouding van deze zes verdachten alle betrokkenen bij de straatroven zijn opgepakt. De vier verdachten die naar aanleiding van de beroving in de Atjehstraat zijn aangehouden, zitten nog altijd in voorlopige hechtenis. De andere twee verdachten zijn door de rechter in afwachting van hun rechtszaak geschorst.