Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

15 juli 2010, 16.02 uur

Minister Eimert van Middelkoop heeft vorige week de troepen in Afghanistan bezocht. Naast gesprekken met de militairen bezocht de bewindsman ook een aantal projecten in de provincie.

Het bezoek aan de Nederlandse militairen komt een kleine maand voordat Nederland het commando over Uruzgan overdraagt aan het gecombineerde Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan (CTU). Hij sprak in een ontspannen sfeer met de mannen en vrouwen van de laatste Task Force Uruzgan, de Nederlanders op Kandahar Airfield en de militairen op diverse buitenposten.

Uitzicht vanaf patrouillebasis Coyote (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Coyote De patrouillepost Coyote is vorige week overgedragen aan de Afghan National Army (ANA). Bij deze post is de nieuwe, met betere faciliteiten uitgeruste, ANA-post Razaq gebouwd. "Dit gebied is heel lang onveilig geweest en vandaag dragen we juist dit gebied over aan het Afghaanse leger. Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet, ze nemen het heft in eigen handen", aldus minister Van Middelkoop die aanwezig was bij de overdracht.

Generaal Hamid, de commandant van de 4th ANA Brigade, toonde zich zichtbaar trots en bedankte de Nederlanders voor de nieuwe post en voor de jarenlange goede samenwerking. Voorlopig ondersteunt het Franse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) de ANA-militairen, waarna het Australische OMLT deze taak zal overneemt. Minister Van Middelkoop opent het Zamen Ali-kamp. Foto: ministerie van Defensie

Nieuw kamp voor speciale eenheid Minister Eimert van Middelkoop opende tijdens zijn bezoek aan Tarin Kowt de nieuwe Zaman Ali-compound van het Special Response Team Uruzgan (SRTU). Het SRTU is een speciale Afghaanse politie-eenheid, die sinds mei vorig jaar wordt getraind en opgeleid door Nederlandse special forces van Task Force 55 (TF55).

National Support Element doet logistiek Na ruim vijf jaar is een einde gekomen aan het Joint Support Detachment. De logistieke ondersteuning van al het Nederlandse personeel en materieel in Afghanistan wordt nu uitgevoerd door het National Support Element (NSE). Het NSE gaat daarnaast vanuit standplaats Kandahar de Redeployment Task Force (RDTF) ondersteunen bij het overbrengen van materieel en personeel naar Nederland.

Commando-overdracht Contingentscommando Het commando van het Nederlandse Contingentscommando is vorige week zondag door commandeur Henk Itzig Heine overgedragen aan brigadegeneraal Hans Leijtens. Bij de plechtigheid op Kandahar Airfield was minister Eimert van Middelkoop aanwezig. Het Contingentscommando ondersteunt de operationele eenheden in het gebied en fungeert als coördinerende eenheid.

700 militairen voor redeployment De personele inzet voor de Redeployment Taskforce in Uruzgan is gereduceerd tot 700 personen. Er werd planmatig rekening gehouden met een inzet tussen de 700 en 1400 militairen. De inkrimping heeft te maken met de grote hoeveelheid materieel die in het uitzendgebied wordt overgedaan aan de bondgenoten. De grote, zwaar beveiligde konvooien die Defensie voorzag, vinden niet plaats. Eerder zullen voertuigen aanhaken bij konvooien van bondgenoten. Veel andere zaken worden door de lucht vervoerd. Dit maakt onder meer de aanwezigheid van 2 Nederlandse compagnieën force protection overbodig. Naar verwachting is de redeployment begin december 2010 grotendeels afgerond.

Uitzicht vanaf patrouillebasis Coyote (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Gevechtscontacten & wapenvondsten * In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden geïmproviseerde explosieven (IED's) en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt. * Afghaanse militairen zijn de afgelopen week in de omgeving van Chora tweemaal onder vuur genomen door vijandelijke strijders. Tijdens beide incidenten is teruggevuurd. Bij een incident kregen de Afghaanse militairen luchtsteun. Aan Afghaanse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. * Eenheden van de Australische Mentoring Task Force (MTF) zijn afgelopen week viermaal beschoten door vijandelijke strijders. Drie incidenten vonden plaats in Chora, één incident speelde zich af in Tarin Kowt. Bij alle incidenten werd teruggevuurd. Er vielen geen gewonden en er was geen sprake van materiële schade. * Eenheden van de MTF zijn tweemaal doelwit geweest van een aanslag met een geïmproviseerd explosief. Hierbij sneuvelde één Australische militair en raakte één Australische militair gewond. * Kandahar Airfield is afgelopen week tweemaal het doel geweest van een raketaanval. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonde en was geen sprake van materiële schade. * Een Chinook transporthelikopter is afgelopen week met een raketgranaat beschoten. Na afloop van de vlucht werd geen schade gerapporteerd. * Nederlandse Apaches zijn vorige week ingezet om afluisterapparatuur van vijandelijke strijders te vernietigen. Hierbij werd gebruik gemaakt van het boordkanon.

Videoseries Defensie blikt in de serie '4 jaar Afghanistan' tot augustus terug op de Nederlandse inzet in Uruzgan en in Afghanistan als geheel. De nieuwe aflevering `Explosiegevaar' - over bermbommen - is vanaf vandaag te zien op defensie.nl en op het YouTube-kanaal van Defensie (youtube.nl/defensie).

Buitenlandse Zaken brengt deze week het tweede deel van een videoserie opgenomen door Afghanen zelf. De serie biedt een kijkje in de levens van de gewone Afghaan. Ze filmen hun eigen familie, vrienden en collega's. In dit tweede deel hebben twee leraren hun klas gefilmd.

Afghanen filmen dagelijks leven Uruzgan | School * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 15 juli 2010 | wmv | 03:02 | 7.1 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 15 juli 2010 | mp4 | 03:02 | 13.4 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 15 juli 2010 | 3gp | 03:02 | 36.6 MB * Uitgeschreven tekst Afghanen filmen zelf hun dagelijks leven. Deze keer wordt het onderwijs voor kinderen belicht.

Somalië - Operatie Ocean Shield

Tijdens een verkenning van de Lynx helikopter, die is gestationeerd op Hr. Ms. De Zeven Provinciën werd afgelopen week een verdachte vissersboot gesignaleerd. Nadat de situatie vanuit de lucht geobserveerd was, werd vastgesteld dat het geen piraten betrof. Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft hierna twee RHIB's (Rigid Hull Inflatable Boat) te water gelaten. Aan boord van één van deze snelle rubberboten was de Unit Interventie Mariniers aanwezig. Na toestemming van de bemanning is er een bezoek aan boord van de vissersboot gebracht en werd een aantal gesprekken gevoerd. Na afloop werden de vissers voorzien van eten en drinken, waarna zij hun reis konden voortzetten.

Caraïbisch gebied

De Havilland Dash 8 beschikt onder meer over (nacht)camera's en een zoeklicht in de neus. Foto: ministerie van Defensie

Eenheden van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba zijn de afgelopen week ingezet voor diverse acties. Bij twee gevallen ging het om vaartuigen in nood, namelijk een catamaran die was omgeslagen en een vissersboot met motorproblemen. In beide gevallen wist de Kustwacht adequate ondersteuning te leveren.

Bij een ander incident detecteerde de cutter Poema een verdacht vaartuig nabij Sint Maarten. De twee opvarenden, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en de Britse Maagdeneilanden, hadden geen uitklaringpapieren bij zich. Bij nadere inspectie werd een plunjezak met 183.010 US dollars aan boord aangetroffen. De opvarenden zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst en de douane van Sint Maarten.

Bij een ander incident nam een DASH 8 maritiem patrouillevliegtuig ten oosten van Curaçao een verdacht vaartuig waar. Bij nadere inspectie werd een aantal varkens onder een zeil aangetroffen. De kapitein had hiervoor geen vergunning. De situatie dreigde te escaleren toen de agressieve bemanningsleden de Superrhib van de Kustwacht wilden tegenhouden. De opvarenden van de Superrhib konden de situatie stabiliseren en de drie bemanningsleden aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht voor verder onderzoek. De varkens zijn in beslag genomen.

De DASH-8 heeft vorige week ook een Venezolaanse barkje met motorpech gespot ten westen van Aruba. Hr.Ms. van Amstel werd erheen gedirigeerd, en heeft geassisteerd en het barkje op sleeptouw genomen. Later werd de sleep overgenomen door een ander Venezolaanse vissersschip.

Denemarken

Vorige week heeft Hr. Ms. Rotterdam in het Kattegat bij Denemarken geassisteerd na een aanvaring tussen een vissersboot en een koopvaardijschip. Het vissersbootje is gezonken, de 2 opvarenden zijn met een Zweedse helikopter naar Arhus overgebracht.

Operaties in Nederland

De 2 bommen met links de 4 stuks boordwapenmunitie. Foto: ministerie van Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vorige week op Vliegbasis Leeuwarden 2 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De 250 kilo zware bom van Duitse makelij en een Britse bom van 40 pond werden vorige week voorafgaand aan werkzaamheden op de basis aangetroffen. Het Duitse projectiel is destijds niet volledig geëxplodeerd en er was nog 6 kilo explosief materiaal in de bom aanwezig. Naast de 2 bommen werden ook 4 stuks boordwapenmunitie aangetroffen.

Afgelopen donderdag heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de 1000ste uitvoeringsopdracht gekregen voor het ruimen van explosieven. De melding betrof een handgranaat die met magneetvissen was gevonden in een gracht in Delft. Militairen steken hun handen uit de mouwen om de brand te bestrijden. Foto: ministerie van Defensie

Steun bij bos- en heidebrand Vorige week heeft de bedrijfsbrandweer Artillerie Schietkamp de gemeentelijke brandweer Elburg geassisteerd bij een bos- en heidebrand op de A28, aangrenzend aan het Artillerie Schietkamp. De militaire brandweerlieden werden op twee fronten ingezet samen met de civiele korpsen binnen de regio. Enerzijds bestond de ondersteuning uit het blussen van bos en heidepercelen en anderzijds het opbouwen van de waterwinning en het bevoorraden van de ingezette militaire en civiele brandweervoertuigen van de omliggende korpsen. De brandweer werd verder ondersteund door militairen van het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee uit Eefde die op dat moment oefenenden op het schietkamp.

Patiëntenvervoer Reddingshelikopters van Defensie hebben afgelopen periode diverse operaties verricht. Verschillende personen met uiteenlopende klachten werden vanaf Ameland, Terschelling en Vlieland naar een ziekenhuis aan het vaste land gebracht.