CNV Vakmensen


CNV peilt bonusregeling bij NXP-werknemers

15 juli 2010
Bij de vestigingen in Nijmegen en Eindhoven van chipsfabrikant NXP (totaal ongeveer 4.000 werknemers) bestaat veel ontevredenheid over de wijze waarop bonussen worden toegekend. CNV Vakmensen wil veranderingen doorvoeren en gaat deze ontevredenheid via een peiling nader in kaart brengen.

Al jarenlang wordt er bij NXP over gediscussieerd: de leidinggevenden bepalen onderling en topdown wie welke bonus verdient en hoeveel geld dit mag kosten. Medewerkers hebben geen inzicht in de wijze waarop een bonus kan worden verdiend. Ook de NXP-ondernemingsraad heeft hierover een oplopend conflict en eist in dit verband toepassing van het instemmingsrecht. De leiding van het bedrijf wijst dit echter af onder verwijzing naar bestaande cao-afspraken waar overigens alleen melding wordt gemaakt van minimum bonuspercentages.

CNV Vakmensen bepleit een transparante en controleerbare winstdelingsregeling voor alle werknemers. De bond is hierover met de directie in gesprek, maar NXP verwijst de CNV-voorstellen naar de prullenbak. Om de ontevredenheid nog beter in kaart te brengen heeft CNV-onderhandelaar Arthur Bot een online-enquête opgesteld waarop alle NXP-werknemers hun mening over het onderwerp `variabele beloning' kunnen geven. De enquête is te vinden op de website van CNV Vakmensen (zie onder dit persbericht). Arthur Bot verwacht dat er massaal van de poll gebruikt gemaakt gaat worden. NXP heeft desgevraagd geweigerd medewerking te verlenen aan het bekendmaken van dit CNV-initiatief.