MKB-Nederland


15 juli 2010
Aanpak zwerfafval kan goedkoper

Gemeenten moeten 75 procent kosten besparen op het bestrijden van zwerfafval. Hiermee reageren MKB-Nederland en VNO-NCW op de uitspraak van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) dat het bedrijfsleven moet meebetalen aan het verwerken van zwerfafval. Dit voorstel van de VNG is volgens de ondernemersorganisaties lastenverhogend, niet duurzaam en pakt de verkeerde doelgroep aan.

Volgens de VNG moet er statiegeld op verpakkingsmateriaal als PET-flesjes komen. Gemeenten geven nu 200 mln. euro uit aan de schoonmaakkosten van zwerfafval. Het bedrijfsleven kan daar best een bijdrage aan leveren volgens de organisatie.

Maar MKB-Nederland en VNO-NCW zijn van mening dat de VNG voor een meer bedrijfsmatige aanpak moet kiezen. Uit onafhankelijk onderzoek van Deloitte blijkt dat gemeenten hiermee een kostenreductie van 75 procent kunnen realiseren. De nu voorgestelde maatregel is te groot voor een te klein probleem: blikjes en flesjes maken maar 5 tot 10 procent deel uit van de totale hoeveelheid zwerfafval. Een hogere bijdrage van bedrijven vergroot de bureaucratie en de administratieve lasten, ook voor `nette' burgers.

Het Nederlandse bedrijfsleven werkt al langere tijd nauw samen met de VNG om het zwerfafval beter aan te pakken. Deze samenwerking werpt haar vruchten af. Gemiddeld scoort Nederland een 7,7. Het bedrijfsleven is voorstander van het verder uitbouwen van deze samenwerking om zo samen de maatschappelijke kosten van zwerfafval nog verder terug te dringen.