Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vooral windstoten tijdens noodweer hevig
15 juli 2010 - In het zuidoosten en oosten van het land zijn donderdag 14 juli tijdens het noodweer zeer zware windstoten gemeten van 110 kilometer per uur. Op een aantal plaatsen viel in korte tijd zo'n 20 tot 30 mm regen. De meeste neerslag is volgens de voorlopige gegevens in Noord-Limburg gevallen. Opmerkelijk was ook de grote temperatuurdaling tijdens de buien: in korte tijd daalde de temperatuur van ruim 30 graden naar 18 graden.
Radarbeeld van buienlijn op 14 juli 2010 om 16.30 uur Buienlijn om 16.30 uur op 14 juli 2010
De zware onweersbuien met veel regen, hagel, zware windstoten en bliksemontladingen ontwikkelden zich eerder op de dag in de warme lucht boven Frankrijk, direct gevolgd door een koufront vanuit het westen.

Zo ontstond een langgerekte buienlijn die boven België activeerde en tegen 17.00 uur Nederland vanuit het zuidwesten binnenkwam. Na Zeeland kregen Brabant en Limburg te maken met het intensiverende onweerscomplex dat, zoals de verwachting was, daar door de hogere temperatuur sterk activeerde. Aan de voorkant van de naderende bui werd op veel plaatsen een rolwolk gesignaleerd. Zo'n rolwolk, vanwege zijn vorm ook wel boogwolk of boekenplankwolk genaamd, is een voorteken voor de naderende zware windstoten.

Voor de naderende en intensiverende buien werd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) die het KNMI eerder op de dag had uitgegeven opgeschaald naar een Weeralarm (code rood). Voor de rest van het land bleef de waarschuwing voor extreem weer van kracht.

Na Limburg werden met name het oosten van Noord-Brabant en Gelderland getroffen door zwaar noodweer. Op enkele plaatsen in het oosten van het land spraken ooggetuigen van windhozen. Het meest actieve deel van het onweersfront is in de loop van de avond over de drie getroffen provincies getrokken.

Na Gelderland zwakten de onweersbuien af en verlieten later op de late avond via het noordoosten het land. Daarna werd het weer rustiger, en koeler.

---

Satellietbeeld van 14 juli 2010 om 18.15 uur
Eerste uitgave: 15-07-10