Nederlandse Taalunie

Zomercursus Nederlands in Zeist

Zeist, 15 juli 2010

Buitenlandse studenten over Nederlandse taal en cultuur

Waarom eet een Nederlander zittend een koekje, maar eet hij lopend patat? Buitenlanders moeten zich dat wel eens afgevraagd hebben. Tijdens de Zomercursus Nederlands voor buitenlandse studenten in Zeist, krijgen ze een antwoord.

Honderdvijftig studenten uit 32 landen laten zich deze maand drie weken onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur. Ze komen naar Zeist en krijgen daar les om hun woordenschat te vergroten en hun uitspraak te verbeteren, maar tegelijk maken ze kennis met het Nederlandse karakter. Ze leren moppen vertellen over Nederlanders, ze lezen oude en moderne literatuur, ze leren zakelijk en creatief schrijven. Tussendoor bezoeken ze musea, gaan ze wandelen op de Hoge Veluwe en discussiëren ze over politiek en maatschappij.

Nederlands is populair in het buitenland. Aan 180 universiteiten in de wereld studeren ruim 15.000 studenten Nederlands. Elke zomer haalt de Nederlandse Taalunie in samenwerking met de Internationale Vereniging voor de Neerlandistiek (IVN) en de universiteiten van Hasselt en Gent honderden studenten naar onze streken voor een intensieve kennismaking. Ze studeren Nederlands in China, Rusland, Armenië, de Verenigde Staten, Marokko, Duitsland of nog een ander land. De cursus in Zeist vindt plaats in het Conferentiecentrum Woudschoten, van 19 juli tot 7 augustus en wordt geopend door Vlaams minister Pascal Smet. Ook in Hasselt (25 juli-14 augustus) en Gent (1-21 augustus) zijn er zomercursussen Nederlands.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

---