Hoefnet

Nieuws

Aken: Nederlands vierspanteam aan de leiding

15-07-2010

AKEN (KNHS) - Het Nederlandse vierspanteam gaat na het eerste wedstrijdonderdeel aan de leiding in de landenwedstrijd van het prestigieuze internationale concours hippique in Aken. Theo Timmerman (Putten) reed vanmorgen een sterke dressuurproef en staat op de tweede plaats in het individuele tussenklassement achter de Australiër Boyd Exell. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) bezetten momenteel de zesde en zevende plaats.

Koos de Ronde ging vanmorgen als allereerste deelnemer van start in de dressuur en zette een prima dressuurproef neer met zijn KWPN en Iers gefokte ruinen. De Ronde kreeg van het vijfkoppige internationale jurycorps, waarvan vier ook op het WK in Kentucky jureren, een score van 48,38 strafpunten toebedeeld.
Theo Timmerman heeft zijn uit Holsteiners, Hannoveraner en KWPN-paarden bestaande vierspan goed aan het lopen en wist met een sterk gereden proef de tweede plaats te bemachtigen: "Mijn rechtervoorpaard was nog iets te fris waardoor ik een paar puntjes ben misgelopen. Maar ik heb weer wat geleerd en ik ben tevreden over mijn span. Over twee maanden moet ik er staan in Kentucky, dus ik weet waar ik aan moet werken," vertelt Timmerman.

IJsbrand Chardon behaalde ondanks het ontbreken van zijn allrounder Argus die bij de veterinaire keuring werd afgekeurd, de zesde plaats. De viervoudig Wereldkampioen zette hiermee het tweede teamresultaat neer en was na afloop van zijn dressuurproef reëel: "Dit was al niet mijn ideale dressuurpan en de foutjes in de stap en het schouderbinnenwaarts kon ik er niet bij hebben. Maar ik ben nog heel blij dat ik zesde ben geworden met een marathonpaard in mijn dressuurspan." Chardon heeft zijn zinnen gezet op een foutloze vaardigheidsproef en een snelle marathon.

Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) is content over de prestaties van de Nederlandse menners: "Koos had het nadeel dat hij als eerste moest starten, anders had hij waarschijnlijk meer punten gekregen. Theo reed een zeer goede proef en IJsbrand heeft ondanks het gemis van Argus goed gepresteerd. We staan met het land op de eerste plaats op vier strafpunten verschil met de Verenigde Staten en met drie menners in de top zeven ben ik niet ontevreden."

Vrijdag rijden de vierspanrijders in omgekeerde volgorde van het dressuurklassement (beste als laatste) de vaardigheidsproef die meetelt voor het individuele- en landenklassement. Op zaterdag staat de marathon op het programma die ook wordt verreden volgens de omgekeerde volgorde van het klassement na de dressuur en de vaardigheid. Direct na de marathon is dan de winnaar bekend van het CHIO Aken 2010.

Uitslagen

Stand individueel klassement na 1e onderdeel:

1. Boyd Exell (Aus) 36,61

2. Theo Timmerman (Putten) 42,11

3. James Fairclough (Usa) 45,31

4. Christoph Sandmann (Ger) 45,95

5. Daniel Würgler (Sui) 46,72

6. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 47,49

7. Koos de Ronde (Zwartewaal) 48,38

8. Tucker Johnson (Usa) 48,51

9. Fredrik Persson (Swe) 50,82

10. Rainer Duen (Ger) 52,22

Stand landenklassement na 1e onderdeel:

1. Nederland 89,60

2. USA 93,82

3. Duitsland 98,17

4. Zwitserland 102,66

5. Zweden 109,96

6. Hongarije 110,21

7. Frankrijk 117,38

Uitslagen

*