Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Alertheid blijft ondanks regen

Publicatiedatum : 15 juli 2010

De afgelopen dagen is er flink wat regen gevallen in Noord-Holland. Echter door de droogteperiode daaraan vooraf en de hoge temperaturen blijven wij alert. 55 km dijken, voornamelijk veendijken, worden 1 tot 2 keer per week geïnspecteerd. De vissen en andere dieren die doodgaan door de opwarming van het water worden geruimd.

Inspectie dijken

Veenkaden hebben veel te lijden onder de droogte; ze worden poreus en kunnen bezwijken. Voor de inspectie van de dijken wordt het droogteprotocol van de STOWA gevolgd. Het neerslagtekort zit op 180 mm. Bij dit niveau zijn 1-2 inspecties per week voorgeschreven. Bij een zorgpunt wordt er zo nodig dagelijks geïnspecteerd.

De veendijken krijgen extra aandacht. Deze dijken liggen in het zuidoosten van ons gebied (Zaanstreek-Waterland). Op dit moment zijn scheuren in kaden geconstateerd, maar de scheuren zijn oppervlakkig van aard. Ze laten geen water door en zijn dus geheel niet verontrustend.

Het waterpeil in Hollands Noorderkwartier is goed. Er kan voldoende water uit het IJsselmeer en Markermeer worden gehaald om het benodigde waterpeil te handhaven.

Dode vissen

Door de opwarming van het water kan zuurstoftekort ontstaan. Door de opwarming van het water in het gebied ontstaat er zuurstoftekort. Hierdoor gaan vissen dood. Zo werden dinsdag 12 juli dode vissen aangetroffen bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder. De vissen werden meteen geruimd. Ook op andere plekken in het gebied worden dode vissen gevonden door de opwarming van het water. Deze worden door de betreffende gemeenten geruimd.