Ministerie van Buitenlandse Zaken


Hulpverlening aan Haiti in volle gang

Nieuwsbericht | 15 juli 2010

De berichten in de media, dat door landen toegezegd geld voor Haïti niet aankomt, berust op een misverstand. Die berichtgeving heeft betrekking op steun van landen aan een wederopbouwfonds voor Haïti. De concrete plannen van de Haïtiaanse overheid voor de herbouw van Port au Prince en omgeving zijn nog in wording.

Haïti bevindt zich 6 maanden na de aardbeving nog steeds in een noodhulpfase. Hulporganisaties treffen momenteel voorbereidingen om de eventuele gevolgen van het orkaanseizoen zo goed mogelijk op te vangen. Er zijn inmiddels honderden miljoenen dollars uitgegeven aan noodhulp, waardoor 1,5 miljoen mensen noodonderdak hebben en rond de 4 miljoen mensen voedselhulp hebben gekregen. Ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn geholpen aan schoon drinkwater en 1 miljoen mensen zijn geholpen via 'geld voor werk' programma's.

De Nederlandse centrale overheid steunt de activiteiten van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor noodhulp en wederopbouw in totaal met EUR41,7 miljoen, waarvan EUR12 miljoen voor noodhulp en EUR29,7 miljoen voor de wederopbouw. Deze overheidsbijdrage is onderdeel van de SHO-Publieksactie voor de aardbevingsslachtoffers in Haïti die totaal EUR111,4 miljoen opbracht. Nederland verleent steun via SHO voor de noodhulpoperaties die momenteel in uitvoering zijn. SHO heeft hierover een eerste rapportage uitgebracht. (zie ook de link naar haitinu.nl in de rechterkolom)

Er is inmiddels ook door SHO een voorzichtig begin gemaakt met de wederopbouw. Zo zijn er onder andere door het Rode Kruis en Cordaid 5.000 tijdelijke huizen gebouwd. Het is belangrijk in deze fase dat de internationale hulpverlening weloverwogen te werk gaat en goed overleg voert met de Haïtiaanse overheid. Bijvoorbeeld over het afvoeren van de enorme hoeveelheid puin en welke wijken het eerst worden herbouwd. De Nederlandse steun voor de wederopbouw van Haïti wordt geheel verleend via de SHO.

Een andere manier om aan de wederopbouw van Haïti te werken is via een speciaal daarvoor opgericht wederopbouwfonds van de Wereldbank. Tijdens de donorconferentie op 31 maart in New York is door verschillende landen in totaal EUR8 miljard toegezegd aan dat wederopbouwfonds. Nederland heeft in New York geen bijdrage voor dat wederopbouwfonds toegezegd. De uitspraak van de speciale gezant van Haïti bij de VN, Leslie Voltaire, heeft betrekking op de bijdrage van donoren aan dit wederopbouwfonds waar Nederland niet aan bijdraagt. Volgens haar is tot dusver minder dan 2% binnen van de toegezegde EUR8 miljard. Brazilië en Noorwegen hebben tot nog toe als enige landen een bijdrage gestort in dat fonds, maar veel landen zullen volgen op het moment dat er concrete plannen zijn. De hulpverlening aan Haïti is in volle gang, maar de wederopbouw gaat nog jaren duren.