KNHS

Nederland op straatlengte voorsprong in landenwedstrijd dressuur 15 juli 2010
Edward Gal - Totilas

Totilas verovert ook Aken

AKEN (KNHS) - De echte Koning Totilas was een veroveraar, zoals ook Karel de Grote er één was. Koning Totilas regeerde in het Noord-Oosten van Italië en Karel de Grote resideerde in Aken. Nog steeds is Aken de Keizerstad van Duitsland. Maar sinds de 15de juli 2010 heerst ook in Aken de hengst Totilas. Het dressuurstadion was, even voordat Moorlands Totilas samen met Edward Gal (Harskamp) binnenreed, plotsklaps tot de laatste plek gevuld en toen beide bezig waren aan het acclimatiseringsrondje rond de piste klaterde reeds het applaus op. Stormachtig waren de toejuichingen van het publiek toen de zwarte Gribaldi-zoon en Edward Gal hadden afgegroet.

'Koning Moorlands Totilas' haalde een indrukwekkende zege in de oude keizerstad en nadat de inwoners van Aken hun nieuwe koning hadden gezien stroomde het volk weg en bleef het stadion amper voor de helft gevuld achter.
In het kielzog van Moorlands Totilas presteerden Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise ijzersterk en gaat Nederland met een voorsprong ter lengte van een avenue aan de leiding in de landenwedstrijd.
Edward Gal won de wedstrijd met een percentage van 83.860%, voor Adelinde Cornelissen met een waardering van 78.541%. Imke Schellekens legde beslag op de vijfde plaats met 73.739%. Christa Laarakkers (Winschoten), die als individuele ruiter in de Grand Prix startte met Divoza Horseworld Ovation, leverde een tegenvallende prestatie door met 65.167% 28ste te worden.

Imke Schellekens-Bartels reed met Hunter Douglas Sunrise voor Nederland als eerste de ring binnen. De combinatie deed volgens Bondscoach Sjef Janssen exact wat er van hen werd verwacht. "Ze reden een hele goede proef zonder fouten en dat noem ik de perfecte teamtest. Misschien had er hier en daar iets meer expressie getoond mogen worden, maar zoals ze reden maakten ze me blij", aldus Janssen. Imke zelf had een dubbel gevoel na haar proef. "Thuis is ze beter als nu in de wedstrijdring en dat is onprettig. Ze liep routineus rond, maar in de Grand Prix Special en in de Kür moet er echt in de piaffe en in de passage een schepje bovenop. De stap en de pirouettes waren echter top", aldus Schellekens, die uiteindelijk op de vijfde plek in het individuele klassement eindigde.

Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival waren voor Nederland het tweede paar in de ring. Adelinde ging volgens Sjef Janssen zeer sterk van start. "Jammer was dat ze de sterke opening in de eerste passage en piaffe tour niet wisten vast te houden. Er had iets meer kracht en macht van af mogen stralen. De pirouettes was sterk en het werd een proef waarover ik tevreden ben. In de laatste weken heb ik veel basiswerk met deze combinatie gedaan en iets minder aandacht aan de techniek besteed. Dan heb je nu te maken met een overbruggingsfase waar ze doorheen moeten. Dat uit zich dan in iets minder sterke oefeningen in de wedstrijd. Aan de andere kant was er duidelijk progressie merkbaar in die onderdelen waaraan we de laatste tijd veel aandacht hebben besteed", aldus Janssen. In de ogen van Cornelissen zelf is het zelfvertrouwen van haar paard gegroeid. "We hebben meer balans tussen relaxed werken en de spanning die noodzakelijk is. Dat uit zich in zijn gehele mannier van lopen en daar ben ik enorm blij mee. We hebben de goede lijn te pakken en het is misschien wel goed dat we nu nog niet hebben gepiekt, want dat zou te vroeg zijn. We hebben echter wel de goede lijn te pakken richting WEG en daar ben ik blij mee, temeer daar ik merk dat er nog steeds progressie mogelijk is", aldus Cornelissen.

Toen Edward Gal en Moorlands Totilas het dressuurstadion binnenreden was het tot de laatste plek gevuld en Totilas had nog maar een paar drafpassen buiten de wedstrijdring laten zien of het applaus barstte los. "Natuutlijk is het geweldig zo'n welkomstapplaus te mogen ontvangen, maar aan de andere kant merkte ik wel dat het mij bemoeilijkt om de concentratie vast te houden. Terugkijkend op de Grand Prix's die ik tot nu toe met hem heb gereden was dit onze beste, mede omdat de rust die nodig is in het paard om de oefeningen heel goed uit te voeren bewaard blijft. Misschien had de eerste piaffe iets beter uitgevoerd kunnen worden. Ik kwam iets groot in en moest Totils daardoor in de piaffe wel iets naar voren laten weglopen, omdat hij dan te veel op het achterbeen gaat zitten en daardoor balansverlies oploopt. De stap was echter zeer relaxed, de zigzag ging erg lekker en in de draf was er veel balans. Als ik met deze proef niet tevreden zou zijn zou je mij voor gek mogen verklaren", aldus Gal. BondscoachSjef Janssen deelde zijn mening. "In mijn ogen was het een proef met vele hoogtepunten. De pirouettes waren mooi klein en honderd procent gecontroleerd. De laatste middellijn was perfect en je ziet dat Moorlands Totilas geen fouten wil maken. Als bondscoach van Nederland kan ik alleen maar beide handen dichtknijpen een paard in het team te hebben dat extreem veel kwaliteiten heeft en in zijn karakter de vastgebakken eigenschap heeft om geen fout te willen maken", aldus Janssen.

Christa Laarakkers, die met Divoza Horseworld Ovation als individuele combinatie aan de start verscheen, leek niet echt tevreden met haar proef. "Probleem is dat als je nog niet een echt door de jury gekende ruiter bent iedere fout genadeloos wordt afgestraft. Het foutje dat deze combinatie opliep in de eners werd erg zwaar gestraft. De piaffe en passage waren sterk, maar meer dan een 28ste plek in het 38 deelnemers tellende veld zat er voor mij helaas niet in".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grand Prix, 1e onderdeel landenwedstrijd:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) - 83.860%

2) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 78.541%

3) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 77.447%
4) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 75.836%

5) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 73.739%
28) Christa Laarakkers (Winschoten) - Divoza Horseworld Ovation (Cabochon x Apollonios xx) - 65.167%

Foto Edward Gal met Moorlands Totilas door: www.melissen.net