Gemeente Sluis


15/07/10 - Rotterdamse helicopter medisch specialistische hulp nu ook inzetbaar Zeeuws-Vlaanderen

Persbericht van Erasmus MC, gemeente Hulst, gemeente Terneuzen en gemeente Sluis

Met ingang van heden kan het Mobiel Medisch Team (MMT) van het Traumacentrum Zuid West Nederland (TCZWN) ook ingezet worden voor medisch specialistische hulp in Zeeuws-Vlaanderen. Het MMT is gestationeerd op Rotterdam The Hague Airport en maakt gebruik van de zogenaamde `Lifeliner 2'-helikopter. Met de nieuwe, snellere helikopter is ook Zeeuws-Vlaanderen vanuit Rotterdam binnen 30 minuten te bereiken. De ketenpartners in de zorg, de gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en het TCZWN hebben hierover afspraken gemaakt. De Mobiele Urgentie Groepen (MUG) vanuit België blijven eveneens inzetbaar.

Het Mobiel Medisch Team (MMT) biedt medisch specialistische hulp buiten de ziekenhuismuren. Deze zorg is aanvullend op de ambulancezorg en de zorg door andere hulpverleners. De specifieke meerwaarde van het MMT bestaat uit het ter plaatse brengen van zeer gespecialiseerde hulpverleners met uitgebreide ervaring in de behandeling en opvang van traumapatiënten.

In goed overleg met de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de Belgische Mobiele Urgentie Groepen is afgesproken, de goede ervaringen op het gebied van traumazorg te bundelen en samen te werken met TCZWN. Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen zijn daarmee verzekerd van maximale beschikbaarheid van urgentiezorg.

Het MMT van het TCZWN is 24 uur per dag inzetbaar. Overdag maakt het MMT gebruik van een helikopter, de `Lifeliner 2'. Tussen 19.00 en 7.00 uur (in de zomer tussen 20.30 en 7.00 uur), bij slecht weer of wanneer via vervoer over de weg het MMT sneller ter plaatse is, gebruikt het MMT een speciale auto. Vanaf 1 februari 2011 vliegt de 'Lifeliner 2' ook 's nachts. Dit betekent vooral buiten de regio Rotterdam Rijnmond een verbetering van de traumazorg, omdat het MMT daar aanzienlijk sneller ter plaatse kan zijn.

Indien de `Lifeliner 2' niet inzetbaar is, kan voor de regio Zeeuws-Vlaanderen door de meldkamer nog steeds een Mobiele Urgentie Groep (MUG) uit België worden ingezet. België beschikt over een MUG-helikopter uit Brugge en een aantal grondgebonden MUG's. De MUG-helikopter is beschikbaar van zonsopgang tot zonsondergang. Als de MUG niet kan vliegen is een grondgebonden MUG inzetbaar (24 uur per dag).

Tot februari 2011 vindt er voor nachtelijke inzetten naar verder gelegen plaatsen, overleg plaats tussen de 'Lifeliner 2' (inzet met een MMT-voertuig) en de 'Lifeliner 3' (die vanaf de vliegbasis Volkel nachtvluchten uitvoert), om de snelste optie voor MMT-zorg te kiezen.

Inzet in Zeeuws-Vlaanderen:

Tussen 07.00 - 19.00 uur:

1. `Lifeliner 2' (Traumacentrum ZWNl)

2. MUG-helicopter vanuit België (zonsopgang tot zonsondergang) Tussen 19.00 - 07.00 uur: 1. `Lifeliner 2' (vanaf 1 februari 2011) 2. Grondgebonden MUG België

3. `Lifeliner 3' vliegbasis Volkel (Uden)