Gemeente Boxtel


Energienulwoningen plan Pantarhei niet haalbaar


15-07-2010


Het college van burgemeester en wethouders heeft hoge ambities voor de nieuwbouw in Boxtel. Het plan Pantarhei is begonnen met hoge ambities ten aanzien van de energieprestatie voor de woningen. Na lang stoeien blijkt de ambitie voor deze locatie te duur. Het college heeft de uitgangspunten herijkt. De economische situatie noopt de gemeente Boxtel tot het verlaten van de eis van energienulwoningen in dit plangebied.


Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php


Op woensdag 14 juli informeerde wethouder Van der Zanden het ontwerpteam uit de buurt.


Het ontwerpteam had begrip voor de bijgestelde uitgangspunten voor het project Pantarhei: nu kan


de ontwikkeling op het terrein vlot getrokken worden. De gemeente is op dit moment bezig met de onderhandelingen om tot overeenstemming te komen op basis van bijgestelde uitgangspunten en hoopt op een spoedige realisatieovereenkomst. Daarna kan het bestemmingsplan voor het gebied opgesteld worden.


Bijstelling van ambities


Op 22 juni besloot het college om de ambities bij te stellen. Belangrijkste uitgangspunt voor het college is, dat alle ambities ook betaalbaar moeten zijn binnen het plangebied. Daarbij is rekening gehouden met de kosten voor het saneren van de grond en de reservering voor extra parkeerruimte voor de omgeving. Bovendien wil het college de wens van de buurt, Variant Lommerrijk, graag honoreren.


Programma van eisen


Het huidige programma van eisen bestaat uit 26 woningen, aansluitend op de bestaande straten.


Er moeten 10 woningen in de laagste prijscategorie en 16 woningen als middeldure woningen worden gebouwd. De 10 sociale woningen dienen als energiezuinige woning (met een energieprestatie-coëfficiënt van 0,37) te worden vormgegeven. De 16 middeldure woningen moeten als basis in ieder geval energiezuiniger zijn dan de huidige standaard. Het is de bedoeling dat de vormgeving mogelijkheden openlaat voor verdere bezuiniging van energie. Kopers hebben straks de mogelijkheid deze energiebesparende mogelijkheden als ?extra? bij te kopen.


Hoge grondwaarde


Het project Pantarhei is begonnen met een hoge grondwaarde. Dit heeft onder andere te maken met aankoop van de terreinen van Tielen en De Domeinen, vervuilde grond en een verplichting voor het realiseren van parkeerplaatsen als gevolg van de bouwactiviteiten bij de oude brandweerkazerne.


De bewoners uit de buurt zijn daarnaast groot voorstander van de Variant Lommerrijk.