Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, donderdag 15 juli 2010

Kunst van de toekomst in
's-Hertogenbosch

Bosch Young Talent Show opent haar deuren voor publiek

Vanavond is de eerste editie van BYTS, de Bosch Young Talent Show van start gegaan in 's-Hertogenbosch. De expositie werd geopend door de Amerikaanse multimedia kunstenaar Jon Kessler. BYTS biedt het publiek de unieke kans om een blik te werpen op wereldwijde ontwikkelingen en vernieuwingen in de beeldende kunst. Internationaal jong talent exposeert met uiteenlopende werken: van video-art tot beeldhouwwerken en van tekeningen tot performances. De in totaal 42 exposanten zijn dit jaar afgestudeerd aan beeldende kunstacademies in Europa en de VS en uitgenodigd door internationaal gerespecteerde kunstenaars-scouts.

Tot en met 25 juli 2010 is BYTS te zien in de AKV St. Joost in 's-Hertogenbosch. In de weekeinden is de expositie toegankelijk voor het publiek. Op de tussengelegen dagen doorlopen de kunstenaars een 'summerschool' programma. Tijdens deze summerschool bezoeken de deelnemers onder meer Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, waar zij exposities bezoeken en nationale kunstenaars en curatoren ontmoeten.

Foto: Bart van Vlijmen

De Bosch Young Talent Show maakt deel uit van het meerjarenprogramma Jheronimus Bosch 500. Met deze manifestatie wordt in 2016 het 500e

sterfjaar van Nederlands' belangrijkste middeleeuwse schilder herdacht. In aanloop tot dit jubileumjaar wordt vanaf 2010 een aantal evenementen ontwikkeld waarin de schilder, zijn werk en zijn visioenen centraal staan. De jonge beeldend kunstenaars van BYTS zijn afkomstig uit de zogenaamde Bosch Steden*, steden die één of meer werken van de schilder in een openbare collectie bezitten.

Openingstijden BYTS:
16 t/m 18 juli 11.00 - 21.00 uur
23 t/m 24 juli 11.00 - 21.00 uur
25 juli 11.00 - 17.00 uur

Toegangsprijs ¤ 7,50 / CJP ¤ 3,00
Tot en met 18 jaar gratis.

www.bosch500.nl

* Steden die werk van Jheronimus Bosch onderdak verlenen in openbare kunstcollecties:
's-Hertogenbosch, Berlijn, Brugge, Brussel, Frankfurt, Gent, Lissabon, Londen, Madrid,
New Haven, New York, Parijs, Rotterdam, Venetië, Wenen, Washington.

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, bewoners, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het actuele programma van 2010 ziet er als volgt uit:
15 t/m 25 juli Bosch Young Talent Show
21 t/m 24 oktober Bosch Art Film
6 november Bosch Requiem

BYTS wordt georganiseerd door stichting Jheronimus Bosch 500, op weg naar de herdenking van de schilder in 2016. BYTS is één van de projecten waarmee 2018Brabant zich wil profileren voor haar kandidatuur als Culturele Hoofdstad in 2018.

Noot voor de redactie,