Gemeente Gaasterlân-Sleat


bloembollenplan voor Sloten
Nieuws en persberichten

Gaasterlân-Sleat wint hoofdprijs met bloembollenplan voor Sloten

In het najaar worden op het bolwerk in Sloten maar liefst 250.000 bloembollen geplant. Een cadeau van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) aan de gemeente Gaasterlân-Sleat. De jubilerende vereniging nodigde gemeenten in Nederland uit voor een origineel bloembollenplan. Gaasterlân-Sleat werd met haar goed onderbouwde, originele plan één van de vijftien hoofdprijswinnaars.

In het voorjaar van 2011 ziet u het resultaat: een kleurrijk geheel van gele en oranje narcissen en blauwe en witte druifjes, geplant in de vorm van een vestingmuur en de stadssleutel op het bolwerk van Sloten.

De bloembol als bolwerk
I.v.m. het 150-jarig jubileum van de KAVB werden gemeenten uitgenodigd een beplantingsplan in te dienen. Klaas Knobbe, coördinator van de buitendienst van de gemeente, greep de uitnodiging aan en diende een enthousiast plan in bij de jubilerende vereniging, onderbouwd met een stuk historie over de vestingstad Sloten, het bolwerk en de elfsteden. "Het bolwerk is een prachtige zichtlocatie langs de rondweg", zo motiveerde hij het plan, "zichtbaar voor inwoners en bezoekers". Hij speelde in zijn voorstel in op de historie van Sloten, legde een link naar de historie van de bloembol in Nederland, wat ook een soort `bolwerk' is voor de Nederlandse cultuur en de samenleving.

Vestingmuur en sleutel van bloemen

Op de ene zijde van het bolwerk komt een vestingmuur met kantelen, passend bij de historische vestingstad. In de muur komt een poort die verbinding geeft met de buitenwereld. Onderaan de muur wordt het water uitgebeeld, de gracht om de vestingwal. Aan de andere kant van het bolwerk komt de sleutel van de stad. Met deze sleutel krijgen de bewoners en bezoekers toegang tot de stad. Klaas Knobbe moest ook aangeven welke beplanting hij bij het plan vond passen: "Door te kiezen voor een mengsel van verschillende soorten gele narcissen zorg je voor een langere bloeitijd. Verder is belangrijk om zoveel mogelijk bollen van dezelfde soort te gebruiken, zodat je een duidelijk beeld van de afbeelding krijgt".

Kleine plattelandsgemeente laat zich zien

De 250.000 bloembollen die de gemeente cadeau krijgt, zullen in de tweede helft van oktober worden geplant. Via Plaatselijk Belang Sloten worden de inwoners bij de beplanting betrokken. "Met dit plan laten we zien dat Gaasterlân-Sleat als kleine plattelandsgemeente wel wat waard is! Wie weet is dit het begin van een nieuwe elfstedentocht: de bloembollen-elfstedentocht, waarbij de aanzet komt van de kleinste elfstedenstad".