Raad van State


donderdag 15 juli 2010
10.00 uur
Zitting over de afwijzing door het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland van een verzoek om openbaarmaking van een advies van de Landsadvocaat. Het verzoek komt van een oud-lid van het algemeen bestuur van Rijnland. Het document waarvan hij wil dat het openbaar wordt gemaakt, is een advies van de Landsadvocaat dat betrekking heeft op zijn toelating destijds als lid van het algemeen bestuur. Het college is van mening dat het advies niet openbaar hoeft te worden gemaakt op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het advies zou zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad en zou persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. De rechtbank in Den Haag heeft in december 2009 een eerder beroep van de man tegen het besluit van het college ongegrond verklaard. Hij laat het er niet bij zitten en is tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000640/1)

13.00 uur

Zitting over het besluit van de stadsdeelraad van Amsterdam-Noord om de woonstraten, galerijen, onderdoorgangen en verbindingsbruggen van het Plan Van Gool aan de openbaarheid te onttrekken. Het Plan Van Gool is een woningbouwproject van architect Van Gool dat eind jaren zestig in Amsterdam-Noord is gerealiseerd. Het bevat ruim elfhonderd woningen in totaal elf woonblokken. Op de derde verdieping van de woonblokken liggen woonstraten die onderling aan elkaar zijn verbonden door 'luchtbruggen'. Op de begane grond bevinden zich galerijen die in verbinding staan met onderdoorgangen en wandelpaden door openbaar groen. Een van de karakteristieken van het Plan Van Gool is het openbare karakter ervan. Volgens het stadsdeel zal het afsluiten van de wegen en van de trappenhuizen tot een situatie leiden waarbij de veiligheidsbeleving van een aanmerkelijk deel van de bewoners wordt vergroot. Daarom heeft het stadsdeel hiertoe besloten op verzoek van de woningbouwcorporaties. Volgens het stadsdeel zijn er voldoende alternatieven voor de looproute via de onderdoorgangen. Een aantal bewoners is het niet eens met het besluit. Volgens hen heeft het stadsdeel niet onderbouwd waarom afsluiting leidt tot toename van de veiligheid en de veiligheidsbeleving. Het zal volgens hen juist tot nog meer onveiligheid leiden. Zij komen dan ook in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910269/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Noord heeft verleend voor het plaatsen van dertien entreegebouwen ter plaatse van de hoofdtrappenhuizen van het Plan Van Gool. Het bouwplan voorziet in de mogelijkheid om de entreegebouwen, de trappenhuizen, liften en bovenstraten voor 'derden' af te sluiten. Een bewoner, de Stichting Monumenten Amsterdam-Noord en Vereniging het Cuypersgenootschap zijn het niet eens met het bouwplan. Zij vinden de entreegebouwen ontsierend en de gevolgen van de afsluiting ingrijpend voor de openbare ruimte. Ook raakt volgens hen de infrastructuur van de wijk hiermee verstoord. Zij komen dan ook in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910313/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend voor een schoolgebouw en een sportgebouw aan de Kluiverboom. Het bouwplan maakt deel uit van een groter stedenbouwkundig plan om twee voetbalvelden van FC Lewenborg te vervangen door twee kunstgrasvelden en op een derde veld het schoolgebouw te plaatsen. Omdat het bestemmingsplan het bouwplan niet toelaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De vereniging van eigenaren Vaargeul 174-200, bestaande uit mensen die in de buurt wonen van de locatie, is tegen het bouwplan. Zij vindt dat voor het bouwplan een bestemmingsplanprocedure had moeten worden gevolgd. Ook vreest de vereniging voor geluidsoverlast van scholieren en sporters en voor lichthinder door de verlichting van de sportvelden. De rechtbank in Groningen heeft in mei 2010 een eerder beroep van de vereniging van eigenaren ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt ze in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep verzoekt de vereniging de Raad van State nu het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006065/2)