Gemeente Venray

/ Vier locaties in Noord-Limburg geschikt voor circuit

14 juli 2010

College Venray stemt in met alternatievenonderzoek

Vier locaties in Noord-Limburg geschikt voor circuit

Vier locaties in Noord-Limburg zijn potentieel geschikt voor de vestiging van een circuit voor lawaaisporten. Dat is het resultaat van het alternatievenonderzoek dat bureau Royal Haskoning heeft uitgevoerd. Burgemeester en Wethouders van Venray hebben ingestemd met het onderzoek.

Volgens het onderzoek zijn geschikt de locaties Bakelsedijk Zuid in Venray, Evertsoord en Greenport-Zuid in de gemeente Horst aan de Maas en Greenport-Noord in Venlo. Op de locatie Bakelsedijk-Zuid ligt het huidige circuit De Peel.

Haskoning heeft in het omvangrijke onderzoek in drie fasen in totaal 38 locaties onderzocht. Daarbij werd rekening gehouden met het gebruik nu en in de toekomst, met de planologische geschiktheid, de effecten op natuur en milieu en de maatschappelijke acceptatie. Ook zijn onder meer nieuwe wet- en regelgeving en financieel-economische aspecten meegenomen.

Unieke samenwerking

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Venray, de stichting Milieufederatie Limburg, ondernemer Harrie Maessen en de provincie Limburg. De partijen spraken in 2009 af om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren met als doel langslepende juridische procedures over de locatie van een lawaaisportcircuit in de toekomst te voorkomen. Bovendien werd afgesproken dat het onderzoek nog eens door een onafhankelijke partij wordt getoetst. "Een unieke samenwerking", zegt wethouder Patrick van der Broeck (VROM). "We zijn het niet op alle punten eens en iedere partner heeft zijn eigen mening en belangen, maar die respecteren we wederzijds en gaan niet rollebollend over de straat."

Procedure

Het onderzoek wordt op verzoek van alle partijen ter toetsing voorgelegd aan de Commissie MER, een onafhankelijk instituut dat adviseert bij het opstellen van milieueffectprocedures (MER). Het onderzoek maakt formeel deel uit van de MER. Dat de commissie al voorafgaand aan een ontwerpbestemmingsplan al een onderzoek toetst, is uitzonderlijk. Na de beoordeling door de Commissie MER moeten de gemeentebesturen van Horst aan de Maas en Venlo zeggen of zij een circuit in hun gemeente willen. De gemeente waar het regionale circuit komt te liggen, maakt uiteindelijk een bestemmingsplan.

Informatiebijeenkomst

Woensdag 28 juli vindt in de burgerzaal van het gemeentehuis een informatieavond plaats over het onderzoek naar alternatieve locaties voor het circuit. Vertegenwoordigers van gemeente, provincie, milieufederatie en het onderzoeksbureau zijn dan aanwezig om toelichting te geven.