Gemeente Gaasterlân-Sleat


tafel over openingstijden Hege Gerzen
Nieuws en persberichten

Gemeente en natuurorganisaties opnieuw om tafel over openingstijden Hege Gerzen

Op 8 juli was het kort geding bij de rechtbank in Leeuwarden over de openingstijden van dagrecreatiecentrum De Hege Gerzen. De gemeente had dit kort geding aangevraagd omdat het overleg met de natuurorganisaties is vastgelopen. Na de toelichting van beide zijden over het standpunt, kregen de gemeente en de natuurorganisaties de opdracht van de rechter om toch nogmaals met elkaar om tafel te gaan om er samen uit te komen.

Dit gesprek zal in augustus plaatsvinden. De afspraak hiervoor is gemaakt. Komt men er niet uit in dat gesprek, dan doet de rechter een uitspraak. De partijen zijn elkaar dicht genaderd maar over de laatste invulling van de openingstijden in augustus en september kan men het helaas tot nu toe niet eens worden.

Gezonde exploitatie

Al sinds 2007 wordt over de nieuwe openingstijden gepraat. De openingstijden in de maand augustus worden in het voorstel verruimd naar 22.00 uur, in september en oktober blijft dit 21.00 uur. Hier zijn de partijen het wel over eens. Het verschil in opvatting zit `m alleen nog in de door de gemeente gewenste verruiming naar 24.00 uur voor maximaal acht avonden in de maanden augustus en september. Hiermee wil de gemeente de pachter van De Hege Gerzen meer mogelijkheid bieden voor een gezonde exploitatie, omdat er juist in die maanden veel vraag is naar de locatie voor kleinschalige bedrijfsuitjes en familiepartijen. De activiteiten moeten daarbij beperkt blijven tot paviljoen en terras, zodat de vogelconcentraties langs de kust niet worden verstoord.

Vogelconcentraties

De natuurorganisaties voorzien in die maanden toch problemen voor de vogelconcentraties langs de kust, die met name rond de schemeruren rust nodig hebben. Daarom wil men geen uitzondering maken voor acht avonden tot 24.00 uur. Tot 21.00 uur (september en oktober) en tot 22.00 uur (augustus) zijn de partijen het eens. Het gaat dus nog om een klein verschil, waar men hopelijk toch uitkomt in het gesprek van augustus. Zo niet, dan doet de rechter alsnog een uitspraak.