Gemeente Gaasterlân-Sleat


Nieuws en persberichten

Schooljeugd Bakhuizen op stoel raadsleden

In hun laatste schoolweek bracht groep 7-8 van basisschool De Toekomst in Bakhuizen een bezoek aan de raadszaal en het gemeentekantoor van Gaasterlân-Sleat. Samen met hun juf Jenny Mulder heeft de groep dit jaar een politiek project op school gedaan in verband met de raadsverkiezingen. In groepjes hadden de kinderen plannen bedacht voor het dorp Bakhuizen.

Na een rondleiding door het gemeentehuis mochten de scholieren plaatsnemen op de raadszetels. Onder leiding van voorzitter wethouder Frans Veltman, vergaderde de jeugd over de vijf gemaakte plannen en koos men als echte raadsleden het plan dat uiteindelijk de meeste steun kreeg: het terugplaatsen van de goal op het trapveldje.

Wat doet de gemeenteraad

Na een sportieve fietstocht vanuit Bakhuizen, werden de 28 scholieren en juf Jenny van De Toekomst in Bakhuizen ontvangen in de raadszaal in Balk. Wethouder Frans Veltman en communicatieadviseur Trycia van Brug vertelden hoe de gemeente Gaasterlân-Sleat is ontstaan, legden uit wat de raadsleden en het college van een gemeente doen, wie welke rol heeft en wat momenteel de actuele onderwerpen zijn: recrreatie en toerisme, jeugd en alcohol, herindeling.

In je eigen achtertuin kijken

Tijdens de rondleiding door het gemeentekantoor, kon de jeugd achter de schermen kijken van bijvoorbeeld de afdeling Beheer, het Archief, Burgerzaken en de B&W-kamers. Op de computer bij Anske Schotanus van de afdeling Beheer kon je zien hoe groot de kavel is van het huis waar je woont en hoe ver de gemeente is met de renovatie van de Odulphusstraat in het centrum van Bakhuizen. Maar het was ook leuk om even in het archief te mogen kijken met medewerkster Sietske Swart: de oude handgetekende boeken van de burgerlijke stand, het ontstaan van de achternamen én de allereerste bouwtekeningen van de grote kerk in Bakhuizen.

Prima plannen voor het dorp

Maar toen begon voor de jeugd het echte werk: de presentatie van de plannen waar ze op school aan hadden gewerkt. Vijf plannen werden met behulp van een powerpoint-presentatie naar voren gebracht door de 15 `jeugdraadsleden': het plan voor een recreatiecentrum met diverse activiteiten voor iedereen samen, het plan voor een kinderterrein, het plan om een volleybalnet te plaatsen, het plan voor een cross- en skeelerbaan en het plan om de verdwenen goal terug te plaatsen op het speelveld.

Democratisch besluit

Voorzitter wethouder Frans Veltman leidde deze raadsvergadering en zorgde voor een goede structuur. De groepen mochten net als in een echte raadsvergadering, een vraag stellen over het plan van een andere partij. De klasgenoten op de publieke tribune volgde de vergadering geboeid. Toen volgde een eerste stemronde en bleken de plannen voor het volleybalnet en de voetbalgoal de twee meest populaire plannen met 6 en 7 stemmen. Hier ging de vergadering dus mee verder. De partijen van deze beide plannen mochten hun plan nog even extra kracht bij zetten: waarom zou hun plan nou het beste zijn? Na een laatste vragenronde mocht men even lobbyen met de andere partijen. Toen volgde de laatste stemronde en kwam het terugplaatsen van de voetbalgoal als winnaar uit de bus. Een democratisch besluit, tevreden gezichten in de raad en voorzitter Frans Veltman kon de vergadering afsluiten.

Hoe wordt je burgemeester?

Ondertussen was burgemeester Willem Hoornstra de raadzaal binnen gekomen, onder luid geroezemoes. De jeugd had vragen voorbereid op school. Hoornstra vertelde over de beide zijden van zijn ambtsketting (het gemeentewapen en het Nederlandse wapen), wie nou eigenlijk de baas is van de gemeente (de gemeenteraad) en wat eigenlijk een lintje is. Er volgde een boeiende vragenronde: `Heet een vrouwelijke burgemeester ook burgemeester?' `Hoe wordt je burgemeester, ga je dan eerst naar de burgemeesterschool?', `Wie benoemt en ontslaat een burgemeester?' `Hoe ziet een werkdag voor u eruit?' `Vindt u vergaderingen ook wel eens saai?' `Heeft u altijd een pak aan'? en `Wat doet u in uw vrije tijd, doet u ook aan sport?' Prachtige vragen waar Hoornstra heldere antwoorden op gaf. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat hij graag zeilt en golft en dat hij in de raadsvergaderingen altijd een jasje aan heeft - ook al is het nog zo warm - omdat de ambtsketen niet direct over het overhemd gedragen mag worden.

De kennismaking met Hoornstra was een prima afsluiting van een geslaagd bezoek van basisschool De Toekomst van Bakhuizen aan het gemeentekantoor. Allemaal een prettige vakantie toegewenst!