Senternovem

15-07-2010 |

Afronding project ongerechtvaardigde verrijking gemeenten

extra investeringen in bodemkwaliteit

Op 15 juli 2010 is het project ongerechtvaardigde verrijking gemeenten (ov-gemeenten) afgerond. Van ongerechtvaardigde verrijking is sprake als er waardestijging van een terrein optreedt na een door de Staat gefinancierde bodemsanering. De Staat kan deze waardestijging op de eigenaar verhalen.

De afgelopen jaren heeft Bodem+ namens de Staat met 127 gemeenten over 349 locaties afspraken gemaakt over de mogelijk opgetreden ongerechtvaardigde verrijking. In 2003 heeft de Staatssecretaris van VROM ingestemd met de regeling dat gemeenten, in geval van ongerechtvaardigde verrijking, de te betalen middelen in kunnen zetten als extra investeringen in de bodemkwaliteit. Met de afronding van het project ov-gemeenten wordt er nu in de komende vijf jaar voor ruim 26 miljoen euro extra geïnvesteerd in de bodemkwaliteit.

De gemeente Leiden was een van de eerste waarmee overeenstemming werd bereikt. Ad Jansen, afdelingsmanager afdeling Vastgoedontwikkeling en grondzaken Leiden over het gelopen traject: "Bodem+ stond open voor een aantal vernieuwingen in de bestuurlijke aanpak van Leiden. De belangrijkste is dat er wordt gekeken naar de ruimtelijke ambities van de gemeente en minder naar het verleden. Niet het spelletje om het geld is belangrijk, maar het doel erachter: de terug te ontvangen middelen opnieuw inzetten voor bodemsanering. Zo zijn we er gezamenlijk uitgekomen."

Meer informatie

Ongerechtvaardigde verrijking gemeenten: afronding project op 15 juli 2010
Wijzigingsdatum |

14-07-2010