Inspectie v/h Onderwijs


Afstudeertraject INHolland

14 juli 2010

Op zaterdag 10 juli 2010 verscheen het bericht dat er bij de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem van de hogeschool INHolland voor ouderejaarsstudenten die te lang over hun studie deden een gemakkelijke route bestaan heeft om hun diploma te halen. De Inspectie van het Onderwijs neemt deze signalen zeer serieus. De samenleving moet er van uit kunnen gaan dat afgestudeerden daadwerkelijk over de kennis en kunde beschikken waar hun diploma voor staat.

Inmiddels heeft INHolland bekend gemaakt dat ze oud-burgemeester Leers gevraagd heeft om een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie in te stellen. De inspectie zal dit onderzoek nauwgezet volgen. Zo mogelijk voert de inspectie geen dubbel onderzoek uit. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de commissie onafhankelijk kan opereren, de instelling alle medewerking verleent en de uitkomsten van het onderzoek betrouwbaar zijn.

De inspectie heeft INHolland vragen aangegeven die wat haar betreft beantwoord moeten worden. Deze concentreren zich op de kwaliteitsrisico's en financiële consequenties van de afstudeerroute voor ouderejaarsstudenten, de controle op het afstudeerniveau, de rol van de examencommissie en de reactie van de instelling op eventuele klachten van studenten en docenten. Deze vragen moeten door de commissie worden beantwoord voor aanvang van het hogeschooljaar 2010-2011.

Op basis van het verloop en de uitkomst van het onderzoek van de commissie besluit de inspectie of zij verdere onderzoeksactiviteiten en maatregelen zal uitvoeren. De inspectie was al een onderzoek gestart naar verkorte trajecten in het hoger onderwijs. Hierbij zal ook het beleid van instellingen rond langstuderende studenten aandacht krijgen.