Ingezonden persbericht


Eerste 4G mobiel netwerk in Nederland
Tele2 demonstreert LTE met snelheden tot 100 Mb/s voor mobiel internet

Klik hier en bekijk een film waarin Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, download snelheden door de lucht van boven de 80 Mb/s demonstreert.

Amsterdam, 15 juli 2010. Tele2 demonstreert vandaag het eerste 4G (4e generatie) mobiel netwerk in Nederland. Tele2 heeft in Diemen en Amsterdam Zuidoost een mobiel netwerk gebouwd op basis van LTE (Long Term Evolution) technologie. Tele2 demonstreert met het LTE netwerk download snelheden tot 100 Mb/s en upload snelheden tot 50 Mb/s. Dat is vaak tien keer sneller dan een 3G netwerk en later zijn zelfs snelheden tot vijftien keer sneller mogelijk. Bovendien heeft een datapakket zes keer minder tijd nodig om binnen een netwerk van A naar B te komen (10% latency) en dat is bijvoorbeeld belangrijk voor video bellen en online gaming.

Tele2 laat met deze demonstratie zien dat het klaar is voor LTE en dus voor de volgende generatie mobiele netwerken. Het 4G mobiele netwerk is net als Tele2's landelijk dekkend glasvezel netwerk op basis van IP. Het vaste en mobiele netwerk vormen hierdoor samen een volledig op IP gebaseerd netwerk waardoor verschillende apparaten nog makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Via een mobiel toestel toegang tot bijvoorbeeld het bedrijfsnetwerk of facebook verloopt dan vlekkeloos.

Tele2 heeft in april van dit jaar een mobiele vergunning van 40 Mhz gewonnen in de 2.6 GHz frequentieband. Het bedrijf beschouwt deze vergunning als een toegangsticket tot zijn mobiele toekomst in Nederland. Tele2 geeft aan dat er eerst duidelijkheid moet komen over de verdeling van de lage frequenties voordat het bedrijf een mobiele strategie voor de komende jaren kan presenteren. De lage frequenties zijn namelijk nodig voor een kosten efficiënt landelijk dekkend mobiel netwerk. Tele2 bouwt op dit moment een 4G mobiel netwerk in Zweden. Het bedrijf doet nu ook alvast ervaring op met LTE in Nederland zodat het klaar is om de volgende stap te zetten in de mobiele toekomst zodra er duidelijkheid is over de verdeling van de lage frequenties.

'Het is niet meer van deze tijd dat de gevestigde orde voorop loopt als het gaat om technische ontwikkelingen. Tele2 demonstreert nu als eerste 4G in Nederland en laat daarmee de mogelijkheden zien voor werken en leven in de nieuwe realiteit', aldus Henrik Ringmar, CEO Tele2 Nederland. 'In Europa en Rusland is Tele2 een belangrijke speler met ruim 24 miljoen mobiele klanten en we gaan in Nederland ook zorgen voor hogere snelheden en lagere prijzen voor mobiel internet.'


- EINDE -