Gemeente Meppel


Positief advies voor milieueffectrapport Nieuwveense Landen

15-07-2010 -
Voor het toekomstige bestemmingsplan Nieuwveense Landen is door de gemeente Meppel een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van 3000 woningen met bijbehorende voorzieningen mogelijk. De beoogde 3000 woningen in Nieuwveense Landen worden gefaseerd aangelegd. Op 28 juni 2010 heeft de Commissie voor de m.e.r. (de Commissie) een positief advies uitgebracht over het milieueffectrapport. In het advies is aangegeven dat deze rapportage de essentiële informatie voor besluitvorming bevat. "Met het MER is een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van Nieuwveense Landen, echt een mijlpaal! Het is een rapport waar ontzettend veel voor is gedaan. Bijvoorbeeld het onderzoek archeologie, waarvoor om de 50 meter geboord moest worden en het in kaart brengen van de gevolgen voor de flora- en fauna en het landschap. Het is fijn om te weten dat we nu voldoen aan de criteria die de Commissie ons stelt", aldus wethouder Ton Dohle.

Milieueffectrapport
Aan de hand van een MER worden de milieugevolgen van een besluit in beeld gebracht, voordat het besluit genomen wordt. Zo kan de gemeente die het besluit neemt de milieugevolgen bij haar afwegingen betrekken. De Commissie adviseert de gemeente over de inhoud van milieueffectrapporten en de kwaliteit van een MER. Voor de bouw van 3000 woningen met bijbehorende functies is door de gemeente Meppel een MER opgesteld. Op 17 februari 2010 is door de gemeente een toetsingsadvies gevraagd aan de Commissie. Tijdens de toetsing gaat de Commissie na of het MER de juiste en voldoende informatie bevat om het milieubelang volwaardig mee te wegen in de besluitvorming.

Positief advies
De Commissie heeft nu in haar advies geconcludeerd dat het MER, inclusief de latere aanvulling over de effecten op Natura 2000, voldoende informatie bevat voor de besluitvorming over het bestemmingsplan. In het advies zijn aanbevelingen voor de verdere besluitvorming gedaan aan de gemeenteraad. Belangrijke aandachtspunten voor de besluitvorming zijn het aanbrengen van een fasering in het bestemmingsplan en het monitoren van de effecten van recreatie op Natura 2000-gebied "De Wieden" voor het beheerplan.

Vervolg
Het MER wordt uiteindelijk gelijktijdig met het nieuwe bestemmingsplan voor Nieuwveense Landen vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel. Tijdens deze besluitvorming kan het milieubelang volwaardig meegewogen worden, dankzij het milieueffectrapport.

Aanvullende informatie
Het MER en het toetsingsadvies zijn te vinden op www.meppel.nl. Het toetsingsadvies en de bijbehorende documenten zijn ook na te lezen op de website van de Commissie voor de m.e.r. (www.commissiemer.nl).