Start ontwikkeling "Code Goed Opdrachtgeverschap" in schoonmaakbranche

15/07/2010 08:24

OSB

's-Hertogenbosch, 15 juli 2010. Onder voorzitterschap van Kees Blokland, voormalig Directeur P? van de NS, gaan werkgevers, vakbonden, opdrachtgevers, overheid en intermediairs nog deze zomer om de tafel zitten om te komen tot een "Code Goed Opdrachtgeverschap" voor de Nederlandse schoonmaakbranche. In mei van dit jaar waren de werkgevers en vakbonden na een historisch lange staking overeengekomen om samen met de opdrachtgevers een code op te stellen. Hierin zal worden vastgelegd hoe een eerlijkere concurrentie op basis van een goede prijs- en kwaliteitverhouding in de schoonmaakmarkt tot stand kan komen. De commissie wil uiterlijk 1 december haar eindrapportage aan de werkgevers- en werknemersorganisaties aanbieden.

Kees Blokland, voorzitter van de commissie "Code Goed Opdrachtgeverschap": "Door de hevige concurrentie in de schoonmaakbranche, mede als gevolg van de wijze van aanbesteding en sterk verkorte contractduur, staan de prijzen sterk onder druk. Dit vertaalt zich door in een dalende kwaliteit van het schoonmaakwerk en een toenemende werkdruk voor de schoonmaakmedewerkers. Hierdoor zijn de arbeidsverhoudingen steeds meer onder druk komen te staan. Dit kwam duidelijk naar voren in de moeizaam verlopen CAO-onderhandelingen van dit jaar. Tijdens de acties van de vakbonden zijn ook opdrachtgevers aangesproken op de indirecte verantwoordelijkheid die zij hebben voor de arbeidsomstandigheden en behandeling van schoonmakers die bij hen werken. Enkele grote opdrachtgevers hebben aangegeven met CAO-partijen te willen overleggen om deze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een blijvende verbetering van de verhoudingen in de schoonmaakbranche vorm en inhoud te geven in een "Code Goed Opdrachtgeverschap". Het is uniek dat de betrokken partijen nu om de tafel zitten om in deze onmisbare branche tot eerlijke aanbestedingen te komen".

De ontwikkeling van de beoogde code geeft ook goede impulsen voor goed werkgeverschap in de schoonmaakbranche. Het zal de komende jaren vanzelfsprekend moeten worden dat door een algemeen aanvaard keurmerk voor de branche een gemeenschappelijk kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd. Goed opdrachtgeverschap en goed werkgeverschap zijn twee kanten van een medaille.

Door werkgevers- en werknemersorganisaties in de schoonmaakbranche is nu een commissie ingesteld, die een voorstel voor een code gaat uitwerken. De commissie staat onder leiding van Kees Blokland als onafhankelijk voorzitter en bestaat verder uit vertegenwoordigers van opdrachtgevers (privaat en publiek), werkgevers en werknemers. De commissie kan zich laten bijstaan door externe deskundigen. De overige leden van de commissie zijn:


- Mari Martens (bestuurder FNV Bondgenoten, cao-onderhandelaar)


- Margriet Kraamwinkel (beleidsmedewerker FNV Bondgenoten)


- Jan Kampherbeek (bestuurder CNV, cao-onderhandelaar)


- Rob Westerlaken (directeur Facility Services International bij Vebego International / bestuurslid OSB)


- Bert Wernke (directeur Nederrijn Groep / bestuurslid OSB)


- Ab Tetteroo (portfoliomanager Inkoop Facilitair, ministerie van Binnenlandse Zaken)


- Peter Specker (kwartiermaker Categoriemanagement Schoonmaak, ministerie van OCW)


- André de Reus (namens VMS)


- Jan Kerstens (hoofd Arbeidsvoorwaarden en Sociale Zekerheid OSB, cao-onderhandelaar, namens OSB)


- Opdrachtgevers

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl