Cumulatie pensioenen openbare sector / beroeps- of vervangingsinkomen

15/07/2010 09:00

COUR DES COMPTES - REKENHOF

Het Rekenhof heeft het federaal parlement een audit voorgelegd waarin het de cumulatie van pensioenen in de openbare sector met een beroeps- of vervangingsinkomen onderzoekt. Het stelt daarin een gebrekkig toezicht vast op de naleving van de cumulatiewetgeving.

Uit het onderzoek van het Rekenhof is gebleken dat alleen voor gepensioneerden die hun inkomen uit beroepsactiviteit of hun vervangingsinkomen uit eigen beweging aangeven, een controle volgt. Het ontbreken van een sluitende controleprocedure is nog problematischer wanneer geen meldingsplicht in de reglementering is opgenomen, zoals dat het geval is bij inkomsten uit een administratief of politiek mandaat. Voorts worden, wanneer de aangifteplicht wel reglementair is vastgelegd, de sancties bij niet-naleving ook zelden of nooit toegepast.

Het Rekenhof beveelt de PDOS aan dringend werk te maken van een gestructureerde controle voor alle gepensioneerden, ongeacht de aard van de cumulatie. Bovendien moet de PDOS de sancties waarin voorzien voor de gepensioneerde en de werkgever effectief opleggen wanneer de meldingsplicht wordt genegeerd.

De cumulatiewetgeving voor de pensioenen van de openbare sector wijkt op een aantal punten af van de wetgeving voor werknemers en zelfstandigen, en dit zonder aanwijsbare reden. Zo zijn sommige cumulaties met een beroeps- of vervangingsinkomen in het ene pensioenstelsel wel toegelaten en in het andere dan weer niet. In geval van gemengde loopbanen belemmert dit een vlotte afhandeling van de cumulatiedossiers en het voedt bovendien bij de gepensioneerden een gevoel van rechtsonzekerheid.

De cumulatieregelingen van de drie belangrijkste pensioenstelsels (PDOS, RVP, RSVZ) moeten bijgevolg op elkaar worden afgestemd.

Het Rekenhof wijst tenslotte op een aantal pijnpunten in de regelgeving en de organisatie van de controle, die buiten de verantwoordelijkheid van de PDOS vallen, en die de toepassing van de cumulatiewetgeving belemmeren. Sommige van die pijnpunten zorgen ervoor dat de gepensioneerde moeilijk tijdig en correct kan inschatten welke invloed zijn beroepsactiviteit heeft op zijn pensioen. Het gaat meer bepaald om:

- de te complexe reglementering inzake cumulatie van een overlevingspensioen met een vervangingsinkomen waardoor controle ervan quasi onmogelijk is;

- de ongelukkige wijze van verrekening van het vakantiegeld in het beroepsinkomen waardoor de controle van de inkomsten uit beroepsactiviteit niet binnen een redelijke termijn kan worden afgerond;

- de laattijdige vaststelling van de jaargrenzen voor toegelaten arbeid;

- het gebrek aan overleg tussen de verschillende pensioeninstellingen, meer bepaald tussen de PDOS enerzijds en de RVP en het RSVZ anderzijds, wat overbodig werk en een gebrek aan uniforme toepassing van de cumulatiereglementering met zich meebrengt;

- de onderbenutting van de deskundigheid van de diverse pensioeninstellingen omdat de beroepsactiviteit niet systematisch wordt gecontroleerd door of met medewerking van de instelling die gespecialiseerd is in het vakgebied waar de beroepsactiviteit in kwestie thuishoort.

Het Rekenhof adviseert om deze hinderpalen in de regelgeving en de organisatie van de controle in een nabije toekomst weg te werken.

De minister van Pensioenen en Grote Steden gaat akkoord met de conclusies en aanbevelingen van het Rekenhof en hoopt binnenkort concrete maatregelen te kunnen voorstellen om de controle op de cumulatie van pensioenen in de openbare sector met een beroeps- of vervangingsinkomen doorzichtiger en eenvoudiger te maken .

--------------------------------------------------------------

Informatie voor de pers

Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot een beter overheidsbeheer door de parlementaire vergaderingen, de beheerders en de gecontroleerde diensten nuttige en betrouwbare informatie te bezorgen, die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk van de overheden die het controleert.

Het integrale verslag Cumulatie van pensioenen in de openbare sector met een beroeps- of vervangingsinkomen werd aan het federaal parlement overhandigd. Dit verslag (51 p.), de samenvatting (2 p.) en dit persbericht zijn beschikbaar op de website van het Rekenhof (www.rekenhof.be).

Contactpersoon:

Line Emmerechts

Cel Federale Publicaties

02 551 89 85

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel