Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
67 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 17 mei 2010

en antwoorden verzonden door het college op 15-07-2010)


De website Utrecht.nl is geen toonbeeld van zoekgemak, en de "digitale" Stadsgids http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=257776 die in de rechterkolom staat, is daar zeker geen uitzondering op. Ook het zoeken naar niet-gemeentelijke gegevens in die Stadsgids is een reis naar de historie: tik eens "voetbal" in en zie, een heuse gedigitaliseerde kaartenbak ontrolt zich. Met alleen teksten, en doorklikken is nodig voor meer gegevens, en dan nog blijft het bij platte tekst en een enkele link.

Nee, dan de Voorzieningengids Leidsche Rijn! http://www.leidscherijn.smartmap.nl/, Een feest om snel doorheen te klikken, op zoek naar voetbal, dierenarts, wijkburo (ja, deze site kent die spelling, de Utrechtsite kent deze spelling niet), noem maar op. Compleet met kaart, dorklikmogelijkheden, enzovoort.

Dit verschil in digitale ontsluiting van veel voorzieningen-informatie is opvallend. En wat ons betreft onwenselijk. Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft naar aanleiding daarvan de volgende vragen:

1. Waarom heeft de rest van de stad tot nu toe niet dezelfde digitale stadsgids als Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern, en Haarzuilens?

De Voorzieningengids Leidsche Rijn Vleuten-De Meern is een commercieel initiatief van Projectbureau Leidsche Rijn (PLR) en Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. Zij sloten hiervoor drie jaar geleden een contract met een mediabedrijf, dat de website onderhoudt. Dat contract eindigt in december 2010 en wordt niet verlengd. Eerder dit jaar is daarom al samenwerking gezocht tussen de webbeheerders van Leidsche Rijn, WSC Vleuten-De Meern en de gemeentelijke digitale stadsgids om samen één gids te beheren.

2. Wanneer zorgt u wel voor een goede digitale stadsgids voor de hele stad?

Dat hangt af van de technische mogelijkheden voor data-invoer. Als de gegevens van beide websites digitaal kunnen worden samengevoegd, kan de nieuwe, gemeenschappelijke gids voor een groot deel eind 2010 gerealiseerd zijn. Als de samenvoeging handmatig gebeurt, zal dat in de loop van 2011 het geval zijn.


---- --