Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT
2010/YG72

Buitenpost, 15 juli 2010

Wethouder deelt eerste gratis energiebespaarpakketten uit

Wethouder Antuma van de gemeente Achtkarspelen heeft donderdag 15 juli de eerste gratis energiebespaarpakketen uitgedeeld bij Raderwerk in Buitepost. "Energiebesparen is gemakkelijk als je maar weet waar je op moet letten" aldus de wethouder. "Het is net als met fietsen, dat moet je eerst ook leren om er daarna van te profiteren. Maar dan moet je wel een fiets hebben. Zo is het ook met energiebesparende producten, je moet ze wel hebben. Daar gaan we dus iets aan doen".

De gemeente Achtkarspelen besteed veel aandacht aan duurzaamheid. Door het gebruik van energiebesparende producten kunnen burgers eenvoudig bijdragen aan een verlaging van CO2 uitstoot en dat is goed voor het milieu. Daarnaast levert een lager energieverbruik natuurlijk ook financieel voordeel op in de vorm van een lagere energienota.

De gemeenteraad realiseert zich echter ook dat energiebesparende producten best duur zijn in de eerste aanschaf. Daarom heeft zij een gratis pakket met energiebesparende producten voor mensen met een klein inkomen beschikbaar gesteld. De afgelopen weken hebben de betreffende huishoudens zich kunnen aanmelden en veel hebben hier dan ook gebruik van gemaakt. Ongeveer 400 gezinnen hebben het pakket aangevraagd.

Met de producten uit de dozen kan per huishouden een CO2 besparing van 279 kilogram en een financiële besparing van ruim E120 gehaald worden per jaar. Voor de deelnemers gezamenlijk komt dit neer op een besparing van 111.600 kilogram CO2 en maar liefst E48.000 per jaar. En dat is iets waar zowel het milieu als de portemonnee blij van worden!

Iedereen die zich heeft aangemeld kan tot en met woensdag 15 september het pakket afhalen bij Raderwerk aan de Edisonstraat 3 in Buitenpost, zij zorgt voor de uitgifte van de pakketten. 15 september houdt Raderwerk ook haar jaarlijkse open middag. Die is dit jaar extra feestelijk vanwege het 10-jarig bestaan van Raderwerk.