Imtech NV

`Route Control': de TomTom voor de industrie

15 juli 2010

Optimaal navigeren door een ingewikkeld park van honderd tanks met biodiesel langs duizenden routemogelijkheden? Met `Route Control', zeg maar de TomTom voor de industrie, is dat geen enkel probleem. Automation Solutions, onderdeel van Imtech Industrial Services, verzorgt de implementatie daarvan bij de nieuwe fabriek van Greenmills in Amsterdam.

Greenmills is leverancier van duurzame energie opgewekt uit reststromen van de voeding- en genotsmiddelenindustrie en gebruikte vetten, zoals frituurvet afkomstig van restaurants en snackbars. Op het terrein aan de Amsterdamse haven wordt mede ten behoeve van de opslag van biodiesel een volledig geautomatiseerd tankenpark gebouwd. Jaarlijks zal -met name uit gebruikt frituurvet - tweehonderd miljoen liter bio-diesel worden geproduceerd, genoeg om 150.000 auto's van duurzame brandstof te voorzien. Bioproject Greenmills is het paradepaardje van de Amsterdamse haven dat vanaf de zomer biodiesel en biogas gaat produceren.

`Imtech Automation Solutions levert de integrale besturing van het tankenpark en is verantwoordelijk voor het projectmanagement, advies, systeemarchitectuur, functioneel en technisch ontwerp, realisatie, test en inbedrijfstelling', zegt Technisch Consultant Stephan Pluis enthousiast. `De verlading en distributie van biodiesel en diverse andere producten binnen het tankenpark wordt bestuurd door redundant uitgevoerde Siemens Simatic PCS7 automatiseringssystemen. Voor Greenmills hebben we tevens de door Siemens ontwikkelde softwaretool Route Controle geïmplementeerd. Hiermee is het mogelijk door een ingewikkeld tankenpark te navigeren en automatisch de meest optimale route tussen bron en bestemming te kiezen. Mooier kan bijna niet. Er ontstaan vele duizenden routemogelijkheden tussen de circa honderd tanks van Greenmills, die we met onze oplossing naad loos kunnen traceren. Ideaal dus!'