Verwachtte bezoekersaantal van 20.000 nu al 100.000 in Kinshasa


100.000 bezoekers voor kindheksen spektakel Theatre-Embassy in Congo

CONGO, 20100715 -- De voorstelling Basal'ya Bazoba over de van kindhekserij beschuldigde kinderen in Congo, bereikt ongekend hoge bezoekersaantallen. Bij de start van het project hebben de gezamenlijke producenten ingezet op 20.000 bezoekers. Het onderwerp kindheksen, en de daarmee samenhangende discussie op gang te brengen, is met dit eerste rondreizende theater spektakel in Kinshasa een groot succes gebleken. De 100.000ste bezoeker werd als een echte beroemdheid toegejuichd en door de organisatie gehuldigd.

Nu alle aandacht voor het Afrika van het WK wegsijpelt is er weer ruimte voor andere Afrikaanse verhalen. Al honderd keer speelde de theatervoorstelling Basal'ya Bazoba op 24 verschillende locaties in de straten van Kinshasa. Bij de start van het project, in samenwerking met de Congolese partner
K-MU théâtre, en geïnitieerd door Guido Kleene van Compagnie Dakar werd gehoopt op 20.000 bezoekers. Ruim 1000 bezoekers per voorstelling heeft geleid tot het overweldigende totale bezoekersaantal van 100.000. Dit dwong de spelers tot grotere bewegingen in hun spel, de muzikanten tot het opschroeven van hun volume, zodat de vele toegestroomde bezoekers het kunnen zien en horen.

In Kinshasa zwerven 20.000 kinderen over straat die uit huis zijn verjaagd of gemarteld vanwege hun vermeende boze krachten. Als rampspoed een familie treft, wordt het kind aangewezen als de aanstichter. Dit gebeurt vaak door priesters van de immens populaire born-again kerken. Sinds 2009 is het bij wet verboden om kinderen van hekserij te beschuldigen, maar het fenomeen komt nog steeds op grote schaal voor. Theatre Embassy hoopt via deze weg bij te kunnen dragen aan de discussie. Aan de toeschouwers zal het niet liggen: Zij participeren met veel emotie in de discussie na deze humoristische voorstelling. Een enkeling belt zelfs naar het kantoor van K-Mu théâtre om verder te praten. De volgende dag staan de mensen op de nieuwe locatie uren voor aanvang weer in de rij om niets te missen van dit nog nooit vertoonde spektakel.