"Crisis vraagt om zowel versterking Randstad als om nieuwe strategie"


Vereniging Deltametropool stuurt informateurs pleidooi over aandacht voor de ontwikkeling van de Randstad

DELFT, 20100715 -- Wil Nederland sterker uit de crisis komen dan is het ontwikkelen van de Randstad tot een duurzame en internationaal concurrerende topregio urgenter dan ooit. Dat schrijft de Vereniging Deltametropool aan de kabinetsinformateurs.

De Vereniging Deltametropool benadrukt dat we daarbij wel moeten uitgaan van de nieuwe werkelijkheid waarin we nu leven. Dat vergt een aangepaste strategie om deze ambitie te bereiken. Die strategie dient zich vooral te richten op de samenhangende ontwikkeling van netwerken en knooppunten en op organische groei van onderop.

Meer nog dan in het verleden moet "samen sterk" het uitgangspunt zijn. Het gaat om de meerwaarde van de som der delen. De Vereniging Deltametropool bepleit dat het nieuwe kabinet het initiatief neemt om een `Ontwikkelingsprogramma Randstad' op te stellen. Daarin dienen die projecten te worden opgenomen die in het kader van de aangepaste strategie van strategische betekenis zijn voor ontwikkeling van de Randstad als geheel. Scherpe prioriteitstelling en ontschotting van geldstromen horen daarbij.

Op basis van een door de Vereniging Deltametropool opgestarte brede discussie met leden en belanghebbenden is geconcludeerd dat de urgentie van een samenhangende ontwikkeling van de Randstad alleen maar is toegenomen. De internationale concurrentie gaat steeds minder tussen landen en steeds meer tussen regio's met een metropolitaan karakter. De Randstad heeft qua schaalniveau en kwaliteit kansen om op internationaal niveau een vooraanstaande rol te spelen. Eén van die kwaliteiten is de grote variatie aan milieus, zoals sterke en diverse steden, een gevarieerd en toegankelijk landschap en knooppunten met uitmuntende internationale bereikbaarheid. Aan die diversiteit kleeft ook een keerzijde: de samenhang tussen deze samenstellende delen is beperkt, evenals de taakverdeling.





Ingezonden persbericht