Ingezonden persbericht


LTO Nederland blij met opheffen van

onderscheid tussen geitenbedrijven

Vanaf volgende week woensdag 15 juli kunnen alle melkgeitenhouders in Nederland weer geiten aanvoeren om hun veestapel op peil te brengen. Dat is het gevolg van het besluit van de ministers Ab Klink (VWS) en Gerda Verburg (LNV) om uitvoering te geven aan de motie Dijkgraaf.

De motie verzocht de beide bewindslieden bij het opheffen van de beperkingen in het aanvoer- en fokverbod geen onderscheid meer te maken tussen besmette en niet-besmette geitenbedrijven, omdat er vanwege succesvolle vaccinatie geen reden meer is voor dat onderscheid.

Onderscheid
Het stak LTO Nederland dat de ministers bij hun maatregelen ter bestrijding van Q-koorts, in weerwil van alle adviezen en onderzoeksresultaten, tot begin vorige week nog vasthielden aan het onderscheid tussen bedrijven die wel en niet besmet zijn verklaard. "Ik ben blij dat de ministers dat onderscheid niet meer maken. Daar hebben we hard voor geknokt", zegt Jeanette van de Ven, voorzitter van de landelijke vakgroep geitenhouderij. "We kunnen vanaf volgende week stap voor stap onze bedrijven weer op orde brengen en weer gaan doen waar we goed in zijn; geiten houden en geiten melken. Dan komt er ook zoetjes aan weer wat perspectief voor de sector en kunnen we de scherven bij elkaar vegen. Het heeft allemaal erg lang geduurd. We zijn toe aan een positief signaal. We willen aan de gang."

Tweede motie
Zo'n 90 besmette bedrijven staan al maanden gedeeltelijk leeg. Zij zijn geruimd vanwege het ziek worden van mensen (Q-koorts) als gevolg van de coxiella burnetii bacterie die massaal vrij kan komen bij een abortusgolf bij melkgeiten of melkschapen. Vanaf 15 juli kunnen alle geitenhouders weer geiten aanvoeren om mee te gaan fokken. Aanvankelijk zouden de besmette bedrijven pas vanaf 15 augustus weer Q-koortsvrije dieren kunnen aanvoeren. De niet-besmette bedrijven konden al een maand eerder (15 juli) gaan herbevolken. Dat verschil is nu weg. "We zijn nog niet helemaal tevreden. Een tweede motie van de Kamer over het levenslang fokverbod hebben de ministers nog niet overgenomen. Ik ben pas echt gelukkig en blij als dat fokverbod ook wordt opgeheven", aldus Van de Ven. Het levenslang fokverbod belemmert geitenhouders om met hun eigen en tijdig gevaccineerde dieren een stabiele veestapel te fokken. Zij zijn voor de aanwas op hun bedrijf nu nog volledig gedwongen om elders jonge geiten aan te kopen.

Onderzoek
Aanleiding voor de beide moties is de studie van de Gezondheiddienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) naar de effectiviteit van het coxevac vaccin. Uit het zogenoemde Rendac-onderzoek bij negen geruimde melkgeitenbedrijven en één melkschapenbedrijf blijkt dat bij de gevaccineerde dieren 0,4% een geringe besmetting had, terwijl bij de niet gevaccineerde dieren 26% een veel hogere besmetting bevatte.

Datum : 9 juli 2010
Nummer : P27