Ingezonden persbericht


Deelnemers 'Sportgemeente van het Jaar' bekend

Oosterbeek, 15 juli 2010 - Achtentwintig gemeenten hebben zich aangemeld voor de verkiezing 'Sportgemeente van het Jaar 2010'. De verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 15 september tijdens het landelijke VSG-congres in Enschede bekendgemaakt.

De achtentwintig gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van 'Sportgemeente 2010' te veroveren, zijn: Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Arnhem, Bellingwedde, Bergen op Zoom, Castricum, De Bilt, Dordrecht, Edam-Volendam, Eersel, Emmen, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, 's-Hertogenbosch, Hoogeveen, Leusden, Middelburg, Oldebroek, Roermond, Sneek, Soest, Terneuzen, Tytsjerksteradiel, Veenendaal, Venlo, Vlaardingen en Zeist.

Het verloop van de verkiezing
Bijna de helft (dertien) van de achtentwintig deelnemende gemeenten probeert de titel dit jaar voor de eerste keer te veroveren. De verkiezing bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten vullen een vragenlijst in waarmee het 'sportklimaat' in beeld wordt gebracht. Ook schrijven de gemeenten een essay over het jaarthema 'Sportparticipatie', een actueel thema. Een van de ambities van het Olympisch Plan 2028 is om in 2016 75% van de Nederlanders aan sport deel te laten nemen. Op basis van de ingevulde vragenlijst en het essay kiest een adviescommissie vijf gemeenten die worden genomineerd voor Sportgemeente van het Jaar. In augustus worden de namen van de vijf genomineerde gemeenten bekendgemaakt.

Deze gemeenten presenteren zich vanaf 1 september op de website van de verkiezing: www.sportgemeentevanhetjaar.nl. Deze presentaties worden beoordeeld door de andere gemeenten in Nederland, dit telt mee in de eindbeoordeling van alle genomineerde gemeenten. Op woensdag 15 september maakt de jury de winnaar van de verkiezing Sportgemeente van het Jaar 2009 bekend tijdens het landelijke VSG-congres. Naast de eervolle titel, ontvangt de winnaar een vlaggenpakket en een trofee van de Nederlandse kunstenaar Jean-Paul Marsman, die speciaal voor de verkiezing is ontworpen.

Samenstelling jury en adviescommissie
De volgende personen maken deel uit van de jury: Sandra Korthuis (VNG), Wim Ludeke (NOC*NSF), Clémence Ross (NISB), Jos Som (VSG) en Johan Wakkie (KNHB).

De adviescommissie van de verkiezing bestaat uit: Hans Arends (NISB), Anne Derksen (VNG), Peter van Diermen (NSA), Ester Helthuis (NOC*NSF) en Remco Hoekman (W.J.H. Mulier Instituut).



Ingezonden persbericht