Ingezonden persbericht





65 jaar en volop actief: fiets met Diabetesvereniging Nederland naar de 400.000 kilometer

'Fietsen voor diabetes': Vierde rondje rond de wereld gefietst in één weekend

Leusden, 15 juli 2010 - Dit weekend is in Nederland het vierde fietsrondje rond de wereld afgemaakt. Vorige week stond de stand nog op 120.000 kilometers, inmiddels staan er ruim 160.000 kilometers genoteerd. Dat betekent dat er in een weekend veertigduizend kilometers zijn gefietst en ingevoerd op fietsenvoordiabetes.nl. Hiermee werken alle fietsers mee aan het jubileumdoel van Diabetesvereniging Nederland (DVN). De jarige vereniging wil iedereen met én zonder diabetes tot beweging aanzetten en zo tien rondjes om de wereld fietsen. Dat is 400.000 kilometer!

Directeur Maarten Ploeg van DVN: 'Diabetes is topsport. Door te bewegen, verklein je het risico op de aandoening, of als je al diabetes hebt, op complicaties. Wij zien fietsen als een makkelijke manier om in beweging te komen, eenvoudig in te passen in je dagelijks ritme. Zo verzamel je ongemerkt flink wat kilometers bij elkaar. Daarom denken wij, dat we met elkaar die 400.000 kilometer wel gaan halen dit jaar. Tot ziens op de fiets!'

Inspirerend zijn de fietscampagnes die door fietsteams worden opgezet. Zo doneren diverse fietsclubs en organisaties hun gemaakte kilometers aan de campagne Fietsen voor Diabetes en werken vrijwilligers en medewerkers van Diabetesvereniging Nederland samen om iedereen te laten fietsen. Maarten Ploeg vervolgt: 'Tien rondjes om de wereld lijkt veel, maar als ik zie dat we met elkaar in enkele maanden al vier rondjes gemaakt hebben, dan heb ik er alle vertrouwen in dat die 400.000 kilometers gehaald worden. Zeker met de veelbelovende zomerperiode voor de boeg is het voor iedereen een feest om te mogen en kunnen fietsen.' De campagne sluit op 31 oktober 2010; de uiteindelijke kilometerstand wordt bij het DVN jubileumcongres op 5 november bekendgemaakt.

Gezonde uitdaging voor iedereen

Regelmatig bewegen, zoals fietsen, is gezond. Dat geldt ook voor mensen met diabetes. Het verbetert niet alleen de bloedglucosewaarden, maar vermindert ook het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. En, wie veel beweegt - zeker in de buitenlucht - voelt zich ook beter.

Wie meedoet aan de actie kan de gefietste kilometers invullen op de website fietsenvoordiabetes.nl en zo kans maken op sportieve prijzen. Deze actiewebsite biedt nog veel meer om deelname aan de actie nog leuker én makkelijker te maken: fietsroutes van de ANWB, een speciale bikepointer aanbieding met fietsgids, een kilometerregistratiesysteem en een agenda met fietsactiviteiten en proefritten op een elektrische ION fiets door heel Nederland.

?Fietsen voor diabetes? is een actie van Diabetesvereniging Nederland (DVN) en Novartis Pharma in samenwerking met Sparta en de ANWB voor de 65ste verjaardag van DVN. In heel Nederland zullen fietsactiviteiten worden georganiseerd in het kader van deze actie, die loopt tot 31 oktober.