Ingezonden persbericht



Amsterdam, 15 juli 2010

Gouden EIGA-award voor veiligheid in Air Products fabriek te Amsterdam

Het productiedepot van Air Products aan de Distelweg in Amsterdam heeft tijdens de jaarlijkse uitreiking van de awards van de Europese Vereniging voor Industriële Gassen (EIGA) een gouden award gewonnen. De EIGA-awards zijn de belangrijkste onderscheiding voor buitengewone prestaties op het gebied van veiligheid. Op de locaties, die een gouden EIGA-award ontvangen, hebben zich gedurende een aaneengesloten periode van 15 jaar of 1 miljoen arbeidsuren geen incidenten voorgedaan, waarbij zich persoonlijke ongelukken voordeden of waardoor de productie stil kwam te liggen. Op het productiedepot in Amsterdam worden industriële gassen opgeslagen, gevuld in stalen cilinders en vervolgens naar de verkooppunten van Air Products in Nederland vervoerd.

"We zijn echt bijzonder blij met deze hoge onderscheiding", zegt plantmanager Tiel de Baat. "Het ligt voor de hand, dat veiligheid bij een producent van industriële gassen van groot belang is, maar van dat besef is bij ons echt iedereen heel goed doordrongen. Ons procedures en systemen voor het optimaliseren van de veiligheid zijn zeer uitgebreid. Het gaat bijvoorbeeld om eisen in het kader van de Arbo-wetgeving, de ISO-certificering en de veiligheidsinstallaties, die regelmatig door externe instanties geaudit worden. We hebben onze eigen systemen voor bijvoorbeeld risicobeheer en technisch onderhoud, die automatisch taken en deadlines voor inspecties en werkzaamheden genereren. Daarnaast heeft Air Products wereldwijd het zogenaamde Total Safety programma ingevoerd, dat bestaat uit trainingen op veiligheidsgebied, die regelmatig herhaald worden." Voor de overhandiging van de award aan het Amsterdamse team kwam Jacques Chaumet, Northern Continent Packaged Gases Supply Chain Manager onlangs naar Amsterdam.

Tijdens de uitreiking van de EIGA-awards ontving Air Products maar liefst vier gouden EIGA-awards. Naast de vestiging in Amsterdam kregen ook de fabrieken in Carrington (Groot-Brittannië), Pobla de Mafumet (Spanje) en Siewierz (Polen) een gouden EIGA-award uitgereikt. Daarnaast waren er twee bronzen EIGA-awards voor de Air Products vestigingen in Perlio-Fene (Spanje) en Straatsburg (Frankrijk). Een bronzen award betekent, dat er in een aaneengesloten periode van 5 jaar geen incidenten hebben plaatsgevonden. De vele awards bewijzen dat de Europese harmonisatie van het veiligheidsbeleid van Air Product, de interne richtlijnen en best practices voor milieuzorg, gezondheid en veiligheid vruchten afwerpt.

"Als bedrijf, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, is een van onze topprioriteiten, ervoor te zorgen dat onze bedrijfsactiviteiten volledig voldoen aan alle internationale veiligheidseisen en -standaards. We zijn trots op de betrokkenheid en de toewijding van de teams in de bekroonde vestigingen, om aan al die eisen te voldoen", zei Milan Patel, Health and Safety manager bij Air Products Europe. "We stellen ook intern zeer hoge eisen aan onze prestaties op het gebied van veiligheid. We hebben daarvoor een 'Total Safety Programma', waarbij het uitgangspunt is, dat niets belangrijker is dan veiligheid. Die cultuur is verankerd in alles wat we doen, zodat we de veiligheid van onze eigen werknemers, maar ook van klanten, leveranciers en natuurlijk omwonenden kunnen garanderen."


---